Alkolden İkinci Kez Ehliyetini Kaptıranlar SÜDGE Kuyruğunda (Özel Haber)
Yeni yıla sayılı günler kala yoğunluk yaşana Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitimi (SÜDGE) başvuruları hakkında İzmir Halk Sağlığı Hizmetleri Müdürü Uzman Doktor Ali Emre Çetinkol, Bilim Sağlık Haber Ajansı’na açıklamalarda bulunarak vatandaşları alkollü araç kullanmama konusunda uyardı.
SÜDGE Sertifikası Fiyatı Ne Kadar ?
Yazımızın İçindekiler
Sağlık Bakanlığı’nın ‘Sürücü Davranışlarını Geliştirme Yönetmeliği’ kapsamında 2006 yılında başlatılan, alkollü araç kullanarak ehliyetini ikinci kez geri veren vatandaşların, ehliyetlerini tekrar alabilmeleri için katılma zorunluluğu olan; Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitimi (SÜDGE) başvurularında yoğunluk yaşanıyor. Ülke genelinde il ve ilçelerdeki Halk Sağlığı Başkanlıkları tarafından gerçekleştirilen SÜDGE eğitimleri alkollü araç kullanmama konusunda ehliyetini geri veren vatandaşlara veriliyor. İkinci kez alkollü araç kullanmaktan ehliyetini kaptıranlar, SÜDGE Sertifikası almadan ehliyetlerine tekrar kavuşamıyorlar. Eğitim ücretli olarak gerçekleştiriliyor. 2022 yılı fiyatı 2 bin 860 TL olarak belirtildi.
SÜDGE Başvurularında Yoğunluk !
İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Müdürü Uzman Doktor Ali Emre Çetinkol, ülke genelinde ve İzmir’de SÜDGE başvurularında bir yoğunluk yaşandığını bu yoğunluğun kamuoyunun SÜDGE konusundaki bilgisizliğinden kaynaklandığını söyledi. Bu eğitimlerle ilgili müdürlük olarak farkındalık çalışmaları yaptıklarını ancak yeterli olmadığını belirten Çetinkol, SÜDGE’nin önemine dikkat çekerken, eğitimlerin öylesine verilen bir eğitimler olmadığını, büyük bir ciddiyetle, uzman bir ekiple verildiğine işaret etti.
20 bin kişi SÜDGE Eğitimi Gördü
İzmir Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Müdürü Uzman Doktor Ali Emre Çetinkol, “2006 yılından bugüne kadar 20 bin kişi SÜDGE kursuna katıldı. Bu sene İzmir’de SÜDGE’ye yaklaşık 3 bin 40 civarı bir başvuru oldu. Bunlardan 2 bin 500’ü eğitimi tamamladı. Başvurularda yoğunluk var. Bakanlık yönetmeliğinde gruplar 12 kişi olarak geçse de yoğunluktan ötürü biz İzmir’de sayıyı 24’e çıkarmış durumdayız. Haftanın her günü 5 gün sabah akşam olarak 10 tane grup olmak üzere 240 kişiye eğitim veriyoruz. Türkiye’deki en yüksek kapasiteli SÜDGE Eğitimi İzmir’de gerçekleştiriyoruz” dedi.
SÜDGE Eğitimine Katılımcıların yüzde 3,5’u kadın, yüzde 96.5’u erkek
Pandemi döneminde İzmir’de SÜDGE eğitimlerine ara vermeden devam ettiklerini belirten İzmir Halk Sağlığı Hizmetleri Müdürü Uzman Doktor Ali Emre Çetinkol, “Bazı iller ara verdi ancak biz hiç kapatmayarak, eğitimci sayımızı da artırarak SÜDGE eğitimlerine devam ettik. Bugün başvuran biri eskiden 6 ay sonraya randevu alabiliyorken şu anda bu süreyi 3 aya indirebildik. Eğitime başlayıp 2 ay sonra başarılı olursanız ehliyetinizi alabiliyorsunuz. Alkol ve madde kullanımı kullanımı nedeniyle ikinci kez ehliyetini kaptıran sürücüler, iki yıl sonra ehliyetlerini alabilmek için SÜDGE kursu alma zorunluluklarını ehliyetlerini almaya gittiklerinde öğreniyorlar. Yoğunluk yaşanmasının da temelinde bu neden yatıyor. Ehliyetlerini geri veren vatandaşlar birinci yılı doldurduklarında SÜDGE eğitimi için Halk Sağlığı Müdürlüklerine başvurup, kalan 1 yıl içerisinde sertifikalarını alabilirler. Bize başvuranların yüzde 95’i ehliyetlerini geri alabilmek için SÜDGE eğitimi almaları gerektiğini, ehliyetlerini almaya gittiklerinde öğreniyorlar. Eğitimlere katılanların yüzde3,5 civarı kadın yüzde 96,5 civarı erkek” diye konuştu.
“Her gruptan yüzde 20 oranında kişi AMATEM’e yönlendiriliyor”
Kişiler SÜDGE kursuna başlamak için Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne geldiğinde öncelikle bir psikolog ve doktor tarafında bir yüzyüze görüşme alınıyor. Ayrıca kan tahlilleri yapılarak kişilerin alkole veya maddeye bağımlılık düzeyleri test ediliyor. Uzun dönem alkol kullanımı, alkolizm gibi sıkıntısı olanlar, Alkol ve Madde Tedavi Merkezleri’ne (AMATEM) yönlendiriliyor. İzmir Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Müdürü Uzman Doktor Ali Emre Çetinkol, “SÜDGE kursu altıktan sonra tekrar ehliyetini kaptırarak başvuran sayısı çok fazla değil. Eğitimlerde ilk dört hafta sonunda bir sınav yapılıyor. Sınavı geçemeyen bir daha 4 hafta eğitime alınıyor. Kişinin davranış tutumları gözlemleniyor. Kendisini düzeltme yönünde bir çaba sarf edip etmediğine de bakılıyor. Bürokratik olarak laf olsun diye yapılan bir eğitim değil, beş altı kere kurs alıp geçemeyenler var. Bağımlılık düzeyinde alkol bağımlısı olup AMATEM’E yönlendirdiğimiz senelerce AMATEM’den gelemeyenler var” vurgusunda bulunarak eğitimin önemine işaret etti. “2022 yılında ‘bağımlılığı andıran yaklaşımları var’ tespitinde bulunarak AMATEM’e her gruptan yüzde 15-20’si ya da daha fazla kişi yönlendiriliyor” diyerek açıklamalarına devam eden Halk Sağlığı Müdürü Çetinkol, “Bu kişiler AMATEM tarafından değerlendiriliyor
gerekirse aylık izlenime alınıyor. AMATEM’den bu kişiler için bir bağımlılık davranışı olmadığına ya da iyileştiğine dair bir rapor gelmez ise değerlendirme sürecinden geçemiyor. Sınavı geçip de altı ay, bir sene AMATEM’deki durumu sonuçlanmayıp ehliyetini alamayanlar da oluyor” dedi. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)
Sponsor Reklamlar Önem Arzetmektedir