Organ Nakli Olmuş Hastalar Tedavi Olacak Hastane Bulamıyor !
Organ nakli olmuş hastalar, tedavi olacak hastane bulmakta büyük güçlükler yaşadıklarını belirterek, ““Bu organlar yaşamasın mı “ diye isyan etti.
Kendilerini hayata bağlayan organları yaşatmak için ömürboyu doktor kontrolü altında olması gereken organ nakli hastaları, nakilden bir yıl sonra takip edilebilecekleri hastane bulmakta büyük güçlük çekiyor. Hastalar, “Bizim organlarımız yaşamasın mı?” diye isyan ederken Bilim ve Sağlık Haber Ajansı’na konuşan Organ Nakli ve Diyaliz Dayanışma Derneği Pınar Dülger, sorunun hayati boyutta olduğunu söyledi.
Nakil Hastaları Naklin 2. Yılında Tedavi Olacak Hastane Bulamıyor, Geceliğine 13 bin İsteyen Özel Hastane Var
Yazımızın İçindekiler
- 1 Nakil Hastaları Naklin 2. Yılında Tedavi Olacak Hastane Bulamıyor, Geceliğine 13 bin İsteyen Özel Hastane Var
- 2 Yasal Olarak Fark veya Katkı Payı Alma Hakları Yok
- 3 Üniversite ve kamu hastaneleri, “Biz Nakil Yapmadığımız Hastaya Bakamayız”
- 4 Organ Bağışı ve Organ Nakli Ameliyatları Süreçlerinde Yaşanan Sorunlar Nedeniyle Hastalar Özel Sektöre Yönlenmek Zorunda Kalıyor
Dülger, şunları söyledi, “Ben İstanbul’da bir zincir hastanede böbrek nakli ameliyatı oldum. İlk yıl sadece muayene ücreti aldılar, onun dışında yatarak tedaviden ödeme almadılar. Ancak ikinci yıl (2016 yılında) gecelik yatış ücreti almaya başladılar. Ne yazık ki şu anda nakil ameliyatını yapan hastaneler, naklin ikinci yılında organ nakli hastalarından yatış ve muayene ücreti talep ediyorlar. Nakil hastaları geceliği 10-13 bin TL’yi bulan tedavi ücretlerini ödemekte zorluk çekiyorlar”
Yasal Olarak Fark veya Katkı Payı Alma Hakları Yok
“Yasal olarak organ nakli ve kanser hastalarının özel hastanelerde hiçbir katkı payı ödememeleri gerekiyor. Özel hastanelerin istediği bu ücretler nedeniyle organ nakil olan hastalar, tedavileri aksadığı veya geciktiği için organlarını kaybetme riski ile karşı karşıya kalıyorlar. Çünkü tedavi olacak merkezi hastane hastane gezerek bulmaya çalışıyorlar”
Üniversite ve kamu hastaneleri, “Biz Nakil Yapmadığımız Hastaya Bakamayız”
“Bazı üniversite ve kamu hastaneleri ise, “Biz nakil yapmadığımız hastaya bakmayız” diyerek hastayı kapıdan çeviriyorlar. Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun nakil hastalarının hayatlarını riske sokan bu soruna bir çözüm bulmalarını bekliyoruz”
Organ Bağışı ve Organ Nakli Ameliyatları Süreçlerinde Yaşanan Sorunlar Nedeniyle Hastalar Özel Sektöre Yönlenmek Zorunda Kalıyor
“Türkiye’de organ bağışlarının ve beyin ölümü bildirimlerinin çok düşük olması, birçok üniversite ve devlet hastanelerinde nakil öncesi, nakil ve nakil sonrası süreçlerini yürütecek yeterli uzman kadronun bulunmaması, canlıdan canlıya nakil süreçlerindeki sorunlar, organ bekleyen hastaları, özel hastanelerde nakil olmaya itiyor. Ve bunun sonrasında da hastaların takip sorunları başlıyor. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)
Sponsor Reklamlar Önem Arzetmektedir