Sağlıkçılar Memur Zammı İçin Grevde ! (BSHA Özel Haber)
Demokratik Sağlık Sen’den 1 günlük iş bırakma eylemi…Sağlıkçılar Memur Zammı Protestosu İçin 1 Günlük İş Bırakma Eylemi yapacak
Demokratik Sağlık Sen Genel Kurulu, hükümet tarafından açıklanan yüzde 30 oranındaki memur maaş zammını protesto etmek amacıyla 1 günlük iş bırakma eylemi yapma kararı aldı. Genel Başkan Togan Demircan, “Açıklanan bu zam oranı karşısında hayırlı olsun diyemeyiz dersek de taş oluruz” açıklamasında bulundu. Türkiye İstatistik Kurumu’nun aylık yüzde 1,18 ve yıllık yüzde 64,27 olarak açıkladığı Aralık ayı enflasyon rakamlarının ardından gözler hükümetin memur, memur emeklisi, SSK ve Bağ-Kur’luların maaşlarına yapacakları zamlara çevrildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan memur ve emekli maaş zammını önce yüzde 25 ardından yüzde 30 olarak açıkladı. En düşük emekli maaşı 5 bin 500 TL olurken, asgari ücret desteği de 400 TL olarak belirlendi.
Genel Başkan Demircan Bilim ve Sağlık Haber Ajansı’na Konuştu
Yazımızın İçindekiler
Memur ve memur emeklilerine yapılan zam ile ilgili sendikalarından tepkiler geldi. Demokratik Sağlık Sen önce yüzde 25 olarak açıklanan, bir gün sonra da yüzde 30 olarak açıklanan memur, memur emeklisi zam oranına tepki göstererek genel kurul kararıyla ülke genelinde 1 gün süreyle iş bırakma eylemi yapacak. Konuyla ilgili yarın basın açıklaması yapacaklarını belirten Genel Başkan Togan Demircan, Bilim Sağlık Haber Ajansı’na eylem kararı ile ilgili açıklama yaptı.
“Memura reva görülen zam yok hükmündedir”
Demokratik Sağlık Sen Genel Başkanı Togan Demircan, “Bakanlık merkez teşkilatından yurt genelindeki tüm Sağlık Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlarda 1 günlük iş bırakma eylem kararını aldık. Sayın Cumhurbaşkanımız merakla beklenen 2023 yılı ilk altı ayı ile ilgili memur zammı oranlarını açıkladı. Öncesinde de yine gözler TÜİK enflasyon oranları ile ilgili açıklamadaydı. Bizler de Demokratik Sağlık Sen olarak açıklamaları takip ettik. Yapılan yüzde 30 zam oranını biz makul kabul edilebilir bulmuyoruz. Memura reva görülen bu zam yok hükmündedir” dedi.
“Herkes kendi sendikasını temsil etmeli”
Hükümet ile masaya oturarak memurları temsil yetkisi bulunan, baraj sıkıntısı yaşamayan Memur-Sen ve Kamu-Sen’e yönelik eleştirilerde bulunan Demokratik Sağlık Sen Genel Başkanı Togan Demircan, “Her sendika kendi üyesini temsil etmelidir. Ben Memur-Sen veya Kamu Sen üyesi değilken, ama beni attığı imzayla o temsil edebiliyor. İşçi sendikalarında olduğu gibi herkes kendi üyesini temsil etmeli kanaatindeyiz. Siyasi partilerin seçim baraj oranları düşürülürken sendikalara baraj uygulaması getiriliyor. Biz bu yaşananların hiçbirine hayırlı olsun diyemeyiz” şeklinde konuştu. Memur sendikalarına yüzde 2 baraj uygulaması getirilmesine yönelik eleştirilerde bulunan Genel Başkan Demircan şunları söyledi: “Baraj uygulaması yüzünden üye kayıpları yaşadık. Memur arkadaşlarımız ekonomik kaygılarla sendika değiştirdiler. Baraj sıkıntısı yaşamayan sendikalara geçtiler. Onlara da 3 aydan 3 aya bin TL vereceklerini belirttiler. Baraj altındaki sendikaların üyelerine de bir toplu sözleşme destek ödemesi yapılacağını söylediler. Toplu sözleşme ikramiyesi müjdesi dediler, ikramiye demeye bin şahit ister. İkramiye tutarı da 1000 TL olarak açıklandı. Merakla ay sonunu bekliyoruz. Sendika katma değerli konuşuyor. Sendikalar memur arkadaşlarımızın durumlarını gerçekleri arz etse belki Sayın Cumhurbaşkanımız da ona göre bir zam rakamı telaffuz edecekti. Biz gerçekleri söylediğimiz için kimse bizi asmıyor.”
“Refaha ermemiz için en az 50 bin TL maaşımız olmalı”
“Altıncı dönem toplu sözleşmeden sonra gerek Kamu-Sen gerekse Memur-Sen’in genel başkanları Külliye’de memur arkadaşlarımız toplu sözleşmeden memnun dediler, teşekkürlerini sundular. O dönem yüzde 6’ya imza atmışlardı ki bu 6 puanın neyine teşekkür edecek memur arkadaşlarımız. Enflasyon farkı bir zam değildir” diyerek açıklamalarına devam eden Togan Demircan şöyle konuştu: “Memurlar 6 ay hazineyi, piyasayı finanse ediyor. Cepten geçiniyor. 6 ay sonra derleniyor toparlanıyor ortaya böyle çok komik mizansen bir rakam çıkıyor. O rakam üzerine de toplu sözleşmedeki 3 puan, 6 puan, 8 puan biraz da refah payı falan ekleniyor. Refah olması için bizim bir hemşire arkadaşımızın en az 50 bin TL maaş alması gerekiyor. Oturup bir restaurantta yemek yiyeceğinde, çocuğunun elinden tutup bir alışveriş merkezine gittiğinde bir çift spor ayakkabı almak istediğinde kararsızlık yaşamaması için piyasa oranlarına bakınca en az 50 bin TL maaşı olması gereklidir.”
“Açlık Sınırına Mahkum Edildik”
Sağlık çalışanlarının kanayan yaralarına değineceğini belirten Demircan, “Sağlık çalışanlarının 4 çeşit bordroları var. Temel ek ödeme 7 bin 500 civarında en düşük memur maaşı, o da sabit ek ödeme ile biraz destekleniyor. O da 3 bin tl civarında ünvanına, eğitim durumuna göre değişiyor. Bir de teşvik ek ödemesi var. Bir de taban ek ödemesi var. Bunlarla beraber 13 bin 500-14 bin TL civarında arkadaşlarımız maaş alıyorlar. Bunun 7-8 bin TL’lik kısmı sadece emekliliğine yansıyor. Biz bu yüzde 30’u kümülatifte değerlendirdiğimizde maaşlarına 3 bin 500 TL zam gelmiş oluyor. 17 bin 500 TL maaş yoksulluk sınırının altındadır. Memurlar açlık sınırına ve yoksulluk sınırına mahkum ediliyor” açıklamasında bulundu. Memur kanununda borçlu olmak, borcunu ödeyemeyenlere disiplin cezası verildiğinin altını çizen Demokratik Sağlık Sen Genel Başkanı Demircan, ironik bir değerlendirme yaparak açlık sınırın altında maaşa mahkum edilen memurların borç içinde yaşamaktan başka şanslarının olmadığını söyledi.
Memurlar Borçlanıyor
Demircan, “Siz memurları açlık sınırının altında bir maaşa mahkum ederseniz memur borçlanmayıp da ne yapacak. Devlet memuru demek devletin sokaktaki yüzü demektir. Bir devletin itibarıdır. Bir memurun bu ülkede alacağı gerçek maaş bu rakamlar mıdır? Bunları muhataplarına anlatmak sendikaların görevidir. Bizler politika yapmakla yükümlü değiliz. Kuruluş amacımızda politika yapmak yoktur. Mevcut mali ve sosyal hakları koruyup, çalışmalar yapmakla mükellefiz. Ama bakıyorsunuz yetkiyi elinde bulunduran sendikaların eski başkanlarının hemen hepsi milletvekili olmuştur. Olmasınlar demiyoruz ama oluyorsanız o zaman bir zamanlar temsil ettiğiniz kesimlerin hakkını savunmalısınız” eleştirisinde bulundu.
“Bu Zam Oranı 2022 Yılında Askıda Eylem Diyenlerin Başarısıdır(!)”
Türk sendikacılık tarihi boyunca yaşanmayan şeylerin 2022 yılında yaşandığına vurgu yapan Demircan son olarak şu açıklamalarda bulundu: “Siz hiç askıda eylem duydunuz mu? Bu ülkede bazı sendikalar askıda eylem yaptılar. Bu zam oranı askıda eylem diyenlerin başarısıdır (!) Böyle sendikacılık yaparsanız yüzde 25’lere muhatap kalırsınız. Demokrasi ve adalet herkese lazım. Bu işe yardımcı olan sendika başkanlarına seslenmek istiyorum. Gelecekte bu görevleri bittiğinde temsil ediyormuş gibi yaptıkları insanlarla birlikte çalışacaklar. Bir tek sağlık çalışanlarının değil, onların ailelerinin de haklarına giriyorlar. Bu işin bir vebali var. Yüzbinlerce insanın vebali var. Bu oranlar emekli, dul, yetim herkesi kapsıyor. Açıklanan zam oranını alkışladıktan sonra biz bunu yetersiz bulduk demektense alkışlamamak lazım. Ya da nezaket kuralları çerçevesinde alkışlamak zorunda kaldıysanız da çıkarsınız bunun eksiklerini anlatırsınız. Yüzde 2 için sabahlara kadar mecliste kulis yapanlar oraya harcadıkları performansı zam görüşmelerine harcamış olsalardı şimdi daha farklı kazanımlar sağlanmış olabilirdik” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)
Sponsor Reklamlar Önem Arzetmektedir