Sol Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
12 Aralık 2024
HacUmreHaber.com Yaşam İstanbul'un tarihi Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin kubbesi restore edilecek!

İstanbul'un tarihi Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin kubbesi restore edilecek!

Osmanlı İmparatorluğu döneminin önemli yapılarından Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde gerçekleştirilen onarım ve koruma çalışmaları ilk aşamasında başarıyla tamamlandı. III. Mehmet Türbesi, II. Selim Türbesi, III. Murad Türbesi, Şehzadeler Türbesi ve Muvakkithane Sıbyan Mektebi, restorasyon sürecinin ardından eski ihtişamına kavuştu. Bu çalışmalarla tarihi mirasımızın korunması ve gelecek nesillere aktarılması sağlanmış oldu.

2
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

İkinci Etap Onarım Çalışmaları Başladı

Bilim Kurulu ile yapılan toplantılarda, ikinci etap yapıları bütünsel olarak ele alındı ve bir iş programı hazırlandı.

İskele Kurulumu ve Güvenlik Amaçlı Çalışmalar

Bu kapsamda ilk olarak II. Bayezid minaresi ve cephelerde iskele alanı belirlendikten sonra standardına uygun ölçülerde çelik borulardan iskele kurulumu gerçekleştirildi.

Kurulum sonrasında güvenlik amaçlı file kaplamaları yapıldı. İş programında en hasarlı cephe olan kuzey cephe beden duvarlarından çalışmaya başlanıldı.

İskele ve Çalışma Platformları Kuruldu

Bir çalışma aksı oluşturularak ana kubbe ve yarım kubbelere iskele ve çalışma platformları ile bağlantılar tamamlandı.

Doğu Cephesindeki İskele Çalışmaları Devam Ediyor

Bilim Kurulu kararı ile doğu cephe iskele çalışmaları da devam ediyor.

II. Bayezid Minare Onarımı Başlıyor

Proje onayından sonra II. Bayezid minaresi tekrar ayağa kaldırılacak. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi onarımı için Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ahmet Güleç, minarenin statik ve malzeme problemleri olduğunu belirtti.

Minarede Kullanılacak Metal Gergiler

Güleç, depreme karşı metal gergilerin II. Bayezid minaresinde kullanılacağını söyledi. Güleç'e göre, tüm minarelerin sökülmesi gerektiği ancak eski eserlerin korunmasında prensipler olduğu için en az müdahale ile çalışmaların yapılması gerektiğini vurguladı.

Osmanlı Dönemi Sıvası Kullanılacak

Onarımlarda Osmanlı dönemindeki sıvanın kullanılacağını belirten Güleç, malzemelerin analizleri devam ettiğini ve en doğru malzemelerin kullanılmasına özen gösterdiklerini dile getirdi.

Üst Örtü Çalışmaları ve Kubbe Onarımı

Ayasofya'nın üst örtü çalışmalarının ana kubbeden başlayarak alt kotlara ineceği belirtildi. Kubbenin alt tarafının mozaik olması nedeniyle üst kısımdan müdahaleler yapılacağı ve kubbenin sağlıklı hale getirileceği açıklandı.

Cephede Sıva ve Derz Onarımları

Cami cephelerinde, taş, tuğla ve almaşık cephe yüzeylerinde bulunan sıvaların raspası yapılacak. Analizler sonucunda uygun malzemeler kullanılarak onarımlar gerçekleştirilecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *