HacUmreHaber.com
Türkiye'nin İlk Hac ve Umre Haber Portalı

Sağlık Bakanlığı Trans Birey Sağlık Personelini Memurluktan Çıkarttı

0

Sağlık Bakanlığı, ’10 gün kesintisiz, izinsiz ve mazeretsiz işe gelmediği’ iddiasıyla Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu kanunu gereğince istihdam edilen trans birey D.A.U.’nun memuriyetlikten çekilmiş sayılmasına karar verdi. 

 SES Sendikası İdare Mahkemesi’ne işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması için başvururken, Hastanede Tıbbi Sekreter olarak çalışan U.’nun, “Amirlerim bana ‘Ortalıkta gezme, olabildiğince uzak dur insanlardan, hastalar seni görmesin’ diyerek baskı yapıyordu. Ben trans bir bireyim. Gerek dış görünüşüm, gerekse cinsel yönelimim yüzden bana yaşatılan mağduriyet yaşatıldı” dedi. 

Yaşadıkları CİMER’e Anlattı 

İzmir Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Tıbbı Sekreter olarak çalışan Trans Birey D.A.U., Sağlık Bakanlığı tarafından 10 gün izinsiz, mazeretsiz işe gelmediği gerekçesiyle memuriyetten çıkartıldı. Bu aşamadan sonra U.’nun üyesi olduğu Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Sağlık Bakanlığı’nın kararına itiraz ederek hukuk mücadelesi başlattı. 

Tepecik Eğitim Ve Araştırma Hastanesi’ne Geçici Görevlendirme 

Cinsel tercihi nedeniyle hastanedeki yöneticilerin  üzerinde baskı kurduğunu, hastaların ve yakınlarının kendisini göremeyeceği bir depoda görevlendirildiğini öne süren D.A.U. şikayetlerini CİMER’e yazdı. CİMER şikayetinin ardından başlatılan inceleme neticesinde, “D.A.U.’nun sağlık koşullarına uygun bir yerde çalıştırılması” kararı verildi. Bu incelemenin ardından bir ay süresince İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne İzmir Sağlık Müdürlüğü tarafından ‘geçici görevlendirme’ ile görevlendiriliyor. Bir ay sonunda D.A.U. yeniden Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışmaya başladı. .

Sağlık Bakanlığı Kararı ile Memuriyetten Çıkarıldı 

Eski hastanesine döndükten sonra D.A.U hakkında 5.2.2024-14.02.2024 tarihleri arasında kesintisiz olarak izinsiz ve mazeretsiz bir şekilde işe gelmediği gerekçesiyle tutanaklar düzenleniyor. İzmir Sağlık Müdürlüğü tarafından hazırlanan dosya Sağlık Bakanlığı’na gönderiliyor. Sağlık Bakanlığı Dİğer Hizmet Sınıfları Atama Daire Başkanı Serkan Alpaslan’ın imzası ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 94. maddesi gereğince memuriyetten çekilmiş sayılmasına karar verildi.

“Beni Kimsenin Göremeyeceği Depoya Görevlendirdiler”

Hastanede yaşadıklarını CİMER’E anlatan D.A.U.’nun mahkemeye de sunulan ifadesi şu şekilde, “Beni kendilerince kimsenin göremeyeceğini düşündükleri Ayniyat Tüketim Depo Birimine görevlendirme yazımı yazarak başladılar. Ben transseksüel bir bireyim. Yemek aralarında acil serviste çalışan arkadaşlarımı ziyaret ederdim. Bana amirlerim, “Acile gitme, ortalıkta gezme, olabildiğince uzak dur insanlardan, hastalar seni görmesin ve biriminde geçir mola saatlerini dediler. Öncelikle ben bir insanım ve bir devlet memuruyum. Yüzde 52 diliminde engelli sağlık kurulu raporumda bulunduğu bipolar hastasıyım” 

“Başhekim Yekta Bey Bana Sahip Çıktı”

Hastane Başhekimi Prof.Dr. Yekta Öncel’in kendisine sahip çıktığını anlatan U. “Hastane başhekimimiz Yekta hocam sayesinde şu an hastanede tedavi görüyorum. Başhekimimiz Yekta Bey ve arkadaşlarıma destekleri için teşekkür ediyorum” dedi

SES Sendikası, “Memurluktan Çekilmesi Hukuka Aykırı” 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyesi olan D.A.U. hakkında verilen kararın iptali ve yürütmesinin durdurulması için İzmir İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Sendikanın mahkemeye sunduğu dilekçede, “Olayımızda davacının 05.02.2024 – 14.02.2024 tarihleri arasında mazeretsiz ve kesintisiz olarak görevine gitmediği gerekçesiyle memurluktan çekilmiş sayılmasına karar verilmiştir. Ekli belgelerden açıklıkla anlaşılacağı üzere davacı 05.02.2024 tarihinde çalışmakta olduğu Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 06.02.2024 tarihinde ise  İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde muayene ve tetkikleri yaptırmıştır. Bu durum sağlık hakkı kapsamında geçerli bir mazerettir. Ayrıca davacı işe gitmediği iddia edilen diğer günlerde de işine gitmiş, kartını basarak işyerine giriş ve çıkış yapmıştır. Bu husus davacının dilekçe ile talep etmesine rağmen kendisine verilmeyen mesai takip kart sistemi listesinden anlaşılacağı gibi hastanenin kamera sisteminin incelenmesi ile de tespit edilebilir durumdadır. Tüm bu gerçekliğe rağmen davacı hakkında tutunaklar düzenlendiği gerekçesiyle İzmir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Sağlık Bakanlığı’na yazılan yazı dayanak alınarak her hagbir bir inceleme veya araştırma, soruşturma yapılmadan davacının 10 gün süreyle kesintisiz ve mazeretsiz olarak işine gitmediğinin kabulü ile memurluktan çekilmiş sayılmasına karar verilmesi açıkça hukuka aykırıdır” 

Hayati Risk Altında

SES Sendikası, yüzde 51 oranın engelli olan, Bipolar Bozukluk tanısı alan sağlık çalışanının hayati risk altında olduğunu da mahkemeye sundu, “Davacı 2828 kanunu gereğince istihdam edilen yüzde 51 oranında engelli bir kimse olup, aile bulunmayan korunmaya muhtaç çocuk statüsünden atanmış, tek geliri memurluğundan kaynaklanan maaş ve ücreti olan bir kamu görevlisi iken, hukuka açıkça aykırılığı yukarıda açıklanan işlem ile memurluktan çekilmiş sayıldığından tamamen gelirden yoksun kalmış, günlük yaşamını, beslenmesini, maddi ve manevi varlığını koruyamaz duruma düşürülmüştür. Ev kirasını daha ödeyemez hale gelen davacı Anayasa’nın 17’nci maddesinde güvenceye alınan, yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme olanağını yitirmiş bir kamu görevlisi olarak Bipolar Bozukluk tanısı da bulunan bir kişi olması nedeniyle ruh sağlığı bakımından her an hastalığın atak yapması olasılığından dolayı hayati risk altındadır” 

(BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)



Sağlık Bakanlığı Trans Birey Sağlık konulu makalemizi yada haberimizi okuduğunuza seviniyoruz. Konu ile ilgili daha ayrıntılı bir araştırma için sitemizde arama yapabilirsiniz. Yeni içeriklerimiz için sitemizi sık sık ziyaret ediniz. Sağlık Bakanlığı Trans Birey Sağlık yorumları okumak için sayfanın en altına gidebilirsiniz. Yazımız ile ilgili değerli eleştiri veya destek yorumlarınızı yorum bölümümüze lütfen yazınız.

  Sponsor Reklamlar Önem Arzetmektedir
yorum Yap
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com