Yılbaşı Kutlamak
İslam, Müslümanların gayrimüslimlere iyi davranmasını emreder, ancak onları taklit etmeye karşı uyarır
Müslümana Yılbaşı kutlamak (Noel) günah mı?
Yazımızın İçindekiler
- 1 Müslümana Yılbaşı kutlamak (Noel) günah mı?
- 2 Yeni Yıl kimin bayramı? Yılbaşı hangi dine aittir?
- 3 Noel (Yıl Başını) kutlamak Müslümanı dinden çıkarır mı?
- 4 Noel kutlamak neden haram?
- 5 Noel kutlamak küfür mü?
- 6 Bir Müslüman yılbaşını nasıl geçirmeli?
- 7 Yılbaşı Kutlamak Hakkında Sık Sorulan Sorulara Cevaplar
İslam, Müslümanların gayrimüslimlere iyi davranmasını emreder, ancak onları taklit etmeye karşı uyarır.
Dinimizin temel ilkelerinden biri de, Kur’an’ın birçok ayetinde ve Hz. Peygamberimizin İslam ahlakı gereği, Müslümanlara; insanlara size karşı savaşmadıkları sürece, nereden ve neye inanırlarsa inansınlar, insanlara “iyi ve adil davranmayı” öğretir.
“Allah, sizinle din konusunda savaşmayan ve sizi yurtlarınızdan çıkarmayan kimselere adalet ve iyilik yapmanızı yasaklamaz. Doğrusu Allah, adaletle davrananları sever.
Allah, ancak sizinle din uğrunda savaşanlara, sizi yurtlarınızdan çıkaranlara ve çıkarılmanıza yardım edenlere karşı onlarla dostluk kurmanızı yasaklar. Kim onları dost edinirse, işte onlar Zalimdirler (Allah’a isyan edenler). (Mümtehine Suresi; 8-9)
Ancak İslam’ın “Müslümanların İslam inancını, kimliğini ve İslami bilincini” korumaya yönelik ilkeleri de vardır. Başka bir deyişle İslam, Müslümanlara “İslam düşmanı olanlar dışında, ayrım gözetmeksizin herkese iyilik, barış ve dostlukla yaklaşmalarını” emrederken, Müslümanlara “gayrimüslimlerle ilişkilerinde zayıflamamak için dikkatli olmalarını” emreder. İslam inancında, bilincinde ve kimliğinde” ifadeleri yer almakta ve Müslümanların da onları taklit etmesini yasaklamaktadır.
Yeni Yıl kimin bayramı? Yılbaşı hangi dine aittir?
Noel, Hz. İsa’nın doğumunu kutlayan yıllık bir Hıristiyan dini bayramıdır, barış onun üzerine olsun . Müslümanlar olarak, diğer tüm peygamberlere inandığımız gibi Hz. İsa’nın peygamberliğine de inanıyoruz. Ancak günümüzde hıristiyanlığın İslam itikatından çok farklı bir İsa anlayışı vardır. Müslüman inancında peygamberler insanların en üstünüdür; yine de onlar hala “insan”dırlar. Hz. İsa da öyle. Hz. İsa, Allah (cc)’ın elçisi ve kuludur. Ayrıca İslam’da doğumunun kutlanması yoktur.
Aksine, Hıristiyan inancında İsa, İslam’ın temeli olan Allah’ın birliğine, Tevhid’e tamamen karşı olan “Tanrı’nın Oğlu” veya “bedendeki Tanrı”dır. Dolayısıyla “Noel”i kutlamak, aslında İslam akidelerine aykırı inançlara dayanmaktadır. Dolayısıyla bir Müslüman bu konuda çok dikkatli olmalı ve Hristiyan komşularımıza veya arkadaşlarımıza saygı gösterirken İslam’da “küfür” olarak kabul edilen bir inancı taklit etmekten uzak durmalıyız.
Noel (Yıl Başını) kutlamak Müslümanı dinden çıkarır mı?
İnsan sadece sevdiğini ve hayranlık duyduğunu taklit eder. Fiziksel taklit, inancın taklit edilmesine yol açar. Noel Bayramı’nı kutlamak, İslam’ın temellerini kabul eden bir kişinin inancını zayıflatabilir. Dolayısıyla bir Müslümanın Hristiyan geleneği olan Yeni Yılı kutlaması caiz değildir.
İslam’da Müslümanlar, Müslüman takviminin başlangıcını (Hicri Yeni Yıl) kutlarlar.
“Zalimlerin yanında olmayın; sonra ateş sizi de yakar. Allah’tan başka dostlarınız olmadığına göre bir yerden yardım da göremezsiniz!” (Hud Suresi, 113)
“O size kitapta şunu indirmiştir: Allah’ın ayetlerinin inkar edildiğini yahut onların alaya alındığını işittiğiniz zaman, onlar başka bir söze geçmedikçe kendileriyle beraber oturmayın; aksi takdirde şüphesiz siz de onlar gibi olursunuz. Allah elbette münafıkların ve kâfirlerin tamamını cehennemde bir araya getirecektir.” (Nisa Suresi, 140)
Abdullah ibn Ömer anlatıyor:
“Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: Kim bir kavme benzerse o da onlardandır.” (Davud, Kitap 32, Hadis, 4020 )
Noel kutlamak neden haram?
Müslümanın başka bir dinin temsili olan bir işi isteyerek yapması haramdır. Müslümanın başka dinlerin bayramlarının kutlamalarına katılması, birbirini tebrik etmesi, bu vesileyle hindi alıp yemesi, hediye vermesi, bayram yapması caiz değildir. Kişi bu fiilleri işlemekte ısrar eder ve tövbe etmezse, imanı ciddi tehlikededir.
Noel kutlamak küfür mü?
Hanefî İslam âlimlerinin Noel Kutlamak konusundaki görüşü şöyledir:
Kim başka dinlerin bayramlarının kutlanmasına katılır ve tövbe etmezse, o dinin mensupları gibi kâfir olur. Bu nedenle bir Müslüman’ın bu insanlarla birlikte oturması, bayram için kesmelerine ve pişirmelerine yardım etmesi onu günahkar yapar. (Türkmani, Kitabu’l-uma fi’havadisi ve’l-bida’, 1/293-94.)
Bir Müslüman yılbaşını nasıl geçirmeli?
Bir Müslüman, diğer insanların zevk ve eğlenceye daldığı bu gecede İslam’a uygun davranmalıdır. Yılbaşı gecesinde Allah’ın razı olmayacağı pek çok olay yaşanır. Bir Müslümanın bu gecede Allah’ın razı olacağı şekilde ibadet etmesi tercih edilir. Yeni bir miladi yıla başlayan bir Müslüman, bir önceki yıla göre Allah’ın makbul veya makbul olmayan davranışlarını değerlendirebilir.
Sonuç olarak Müslümanların diğer dinlerin bayramlarını kutlamaları, bunlara katılmaları ve Allah’ın rızasına aykırı fikirlerin ürünü olduğu halde bu bayramları bayram olarak kabul etmeleri küfürü desteklemekten başka bir şey değildir. Diğer dinlerin bayramlarının kutlamalarına katılmak, bir Müslümanın inancını zayıflatır.
Mekke , Suudi Arabistan 2021
Yılbaşı Kutlamak Hakkında Sık Sorulan Sorulara Cevaplar
Eğer Elhamdülillah Müslümanım diyorsanız evinize noel ağacı ve benzeri bozuk hristiyan itikadı bir nesneyi sokmanız günahtır.
Noel aslını kaybetmiş bugünün sapkın dininin yılbaşını sırf dinlerinin gereği olarak kutlamalarının ta kendisidir. Yıl başı ise miladi takvimin ilk günüdür.
Yeni yılı kutlayanlar hristiyan dinine mensup olan kişiler yani hristiyanlar kutlamaktadır.
Müslüman kişi bilinçli ve inancı itikadı sağlamsa christmas veya noel kutlamaz.
Miladi takvim kullanan ülkelerde yılbaşı noel din olarak hristiyanlığa aittir ve Müslümanlıkla hiç bir bağı yoktur.
Türkiye’nin %99 u müslümandır ancak gerçek müslümanlığı ve temel ilmihal bilgileri dışında ilmi olarak kendini geliştirememiş Türkler yılbaşı kutlamaktadırlar. Gerek televizyonlarda gerekse internet üzerinde bir tıkla Müslümanlığın gerekliliklerini öğrenebilecek imkanları olan Türkler, maalesef bu imkanı tersine kullanan misyoner hareketlerin güdümünde kalmaktadırlar.
Sponsor Reklamlar Önem Arzetmektedir