HacUmreHaber.com
Türkiye'nin İlk Hac ve Umre Haber Portalı

Deniz Petrol Platformu Nedir ?

0

Deniz Petrol Platformu Nedir ? YÖK, “Açık Deniz Sondaj Teknolojisi” ve “Açık Deniz Tabanı Uygulamaları Teknolojisi” Programlarına 2022-2023 Yılından İtibaren Öğrenci Alınması hakkında karar aldı.

Deniz Petrol Platformu Teknoloji   

İlk Olarak Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinde Başlayacak “Açık Deniz Sondaj Teknolojisi” ve “Açık Deniz Tabanı Uygulamaları Teknolojisi” programlarından mezun olanlar, Karadeniz’de yer alan Doğal Gazın Üretim, İletim ve Dağıtım işlerinde görev alacak.  Ülkemizin kalkınmasında stratejik önem teşkil eden petrol ve doğal gaz arama ve üretim faaliyetlerinde bilgi ve beceri düzeyi yüksek yerli ve millî insan kaynağı yetiştirmek üzere yükseköğretim alanında önemli bir adım atıldı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), “Açık Deniz Sondaj Teknolojisi” ve “Açık Deniz Tabanı Uygulamaları Teknolojisi” programlarına 2022-2023 yılından itibaren öğrenci alınmasını karara bağladı.

YÖK ile Türkiye Petrolleri Offshore Technology Center (TP-OTC) Arasında Protokol

YÖK ile Türkiye Petrolleri Offshore Technology Center (TP-OTC) arasında imzalanan protokol kapsamında Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi bünyesinde açılacak “Açık Deniz Sondaj Teknolojisi” ve “Açık Deniz Tabanı Uygulamaları Teknolojisi” bölümlerinin tüm planlaması yapıldı. Programların öğretim elemanı, atölye ve laboratuvar ihtiyacı belirlendi ve bu ihtiyaca yönelik gerekli hazırlıklar tamamlandı. Buna göre kontenjanları 30 kişilik olacak bölümlerde bir yıl süreli zorunlu Yabancı Dil (İngilizce) Hazırlık sınıfı bulunacak. Programların öğretim dili yüzde 30 İngilizce olacak. Programların teknik detayları ve tanıtım faaliyetlerinin belirlenmesi için de yol haritası oluşturuldu. Üniversite imkanları ve faaliyetleri, TP-OTC Zonguldak Çaycuma MYO iş birliği çerçevesinde yapılacak teknik geziler, burs/staj/iş garantisi, mevcut kütüphane durumu ve katkı sağlanabilecek noktalar incelendi.

 ​Program Mezunları Karadeniz’de Bulunan Doğal Gazın Üretim, İletim ve Dağıtımında Görev Alacaklar

Bilimsel temellere dayalı teknik personel ihtiyacının karşılanmasında ve sondajcılık sektörünün problemlerine çözüm geliştirilmesinde önemli rol üstlenecek programlardan mezun olan öğrenciler Karadeniz açıklarında Filyos Bölgesinde bulunan doğal gazın üretimi, karaya iletimi ve dağıtımı alanlarında görev alabilecek.

Mezunlar ayrıca TPAO, DSİ, MTA, İller Bankası gibi devlet kurumlarının yanı sıra yurt içi ve yurt dışı çalışmalar yapan özel şirketlerde de istihdam edilebilecek.

YÖK-TPAO İş Birliği Protokolü

Türkiye’nin, denizlerde petrol ve doğal gaz arama ve üretim faaliyetlerini yürüten ve ülkemize sondaj, arama ve üretim teknolojilerini kazandırmayı amaçlayan Türkiye Petrolleri OTC ile YÖK arasında 11 Nisan 2022 tarihinde imzalanan protokol ile Türkiye için hem ekonomik hem de stratejik öneme sahip bir konuda adım atılmıştı. Protokol ile, denizlerde petrol ve doğal gaz arama ve üretim faaliyetlerine yönelik olarak ülkemize bilgi ve beceri düzeyi yüksek mühendisler kazandırılması amaçlanıyor.

TP-OTC Faaliyetleri

Burs, istihdam ve staj desteklerinin yanı sıra imzalanan protokol sayesinde TP-OTC’nin faaliyet gösterdiği Filyos civarındaki Zonguldak, Bartın ve Karabük gibi illerde, ülkemizin enerji arz güvenliğine azami düzeyde katkı sağlamak amacında olan TP-OTC faaliyetlerinde ihtiyaç duyulan niteliği yüksek yerli ve millî insan kaynağının yetiştirilmesi amacıyla; YÖK tarafından öncelikli olarak bölge üniversitelerinde yeni meslek yüksekokullarının açılması, bu meslek yüksekokullarında eğitim alacak öğrencilerin ihtiyaç duyulması halinde yabancı dil hazırlık sınıfı eğitimi almalarının sağlanması, TP-OTC faaliyetleri ile ilgili yeni açılacak bölümlere yerleşen öğrencilere burs desteği sağlanması, mezunların istihdam edilmesi, yeni bölüm ve programların ihdas edilmesi ve açılacak programlarda verilecek eğitimin kalitesinin en üst düzeyde tutulması hususunda gerekli destek, birikim ve uzmanlık sağlanımı gerçekleştirilecek. TP-OTC’nin faaliyet gösterdiği platform yönetimi, açık deniz sondaj faaliyetleri, açık deniz tabanı uygulamaları ve doğal gaz işleme operasyonlarında kullanılan her türlü makine, ekipman ve yazılım gibi yüksek teknoloji ve bilgi birikimi gerektiren ürünlerin tasarımı ve yapımı amacıyla, bölgede var olan ve/veya yeni açılacak Ar-Ge merkezlerinin desteklenmesi, ortak geliştirilecek projelerin finanse edilmesi, ortak projelerin yürütülmesi ve ortak proje faaliyetleri sırasında bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunulması sağlanacak. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Deniz Petrol Platformu Nedir ? konulu makalemizi yada haberimizi okuduğunuza seviniyoruz. Konu ile ilgili daha ayrıntılı bir araştırma için sitemizde arama yapabilirsiniz. Yeni içeriklerimiz için sitemizi sık sık ziyaret ediniz. Deniz Petrol Platformu Nedir ? yorumları okumak için sayfanın en altına gidebilirsiniz. Yazımız ile ilgili değerli eleştiri veya destek yorumlarınızı yorum bölümümüze lütfen yazınız.

  Sponsor Reklamlar Önem Arzetmektedir
yorum Yap
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com