HacUmreHaber.com
Türkiye'nin İlk Hac ve Umre Haber Portalı

Bir kadın tek başına umreye gidebilir mi

Bayan Hacı adayları ve Umre yapmayı planlayan kadınlar için önemli bilgiler

Kadın Hacılar 2020 yılı haccından bir enstantane
0

Bayanlar için umre nasıl yapılır?

Kadın tek başına hac umre yapabilir mi?

Kadınların hacca gitmesi farz mıdır?

Hayızlı Adetli kadın nasıl umre yapar?

Kadın Hacılar 2020
Yapılacak her ibadette niyet etmek gereklidir. Niyet her işin başıdır
Şafii mezhebine göre Hac ve Umre ile alakalı her menasık için ayrı ayrı niyet etmek lazımdır.
Örneğin: Tavaf için hangi maksatla yapıldığını belirtmek lazımdır.  Şöyle ki; “niyet ettim Umre tavafını yapmaya” diyerek umre için yapacağı tavafı belirtmez ise Umre tavafı yapılmamış olunur.

Gusül abdesti

İhram için gusül, temizlik maksadı ile yapıldığından, hayız ve nifas halinde bulunan kadınların ve ihrama girecek olan çocukların gusletmeleri sünnettir.
Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav) “Nifas ve hayız halinde olan kadınlar, mikata geldiklerinde guslederler.” (Ebu Davud)

İhramlı Kadının giyimi

Kadınlar ihram için özel elbise giymezler. Normal elbiseleri, örtüleri ve ayakkabılarıyla ihrama girerler. Ancak yüzlerini açık tutarlar. Yüzlerini örtmesi gerekenler, takacakları peçenin yüzlerine temas etmesini engellemeleri gerekir. Yüzlerini örtmek durumunda kalan kadınlar; Taktıkları peçenin altına çıkıntısı olan şapka tarzı bir şey koyarak peçenin yüzlerine değmesini engellerler.
Peygamber efendimiz (sav) şöyle buyuruyor.  “İhramlı kadın yüzünü örtmez.” (Ebu Davud)

İhramlı Kadın için Kudüm Tavafı

Kadınlar adet halinde iken ihrama girer veya ihramlı iken adet görürlerse kudüm tavafı yapmazlar.
Hz Peygamber (sav) “Nifas ve hayız halinde olan kadınlar mikâta geldiklerinde guslederler. İhrama girerler ve Kâbe’yi tavaf etmek dışında bütün hac ibadetlerini yerine getirirler.” diye buyurdu. (Ebu Davud)
Umre ibadetini yapacak olan kadınlar, bu şekilde davranarak adet günlerinin bitmesini beklerler.

Adetli Kadının Mescide girip Tavaf yapması

Hanefi mezhebine göre adetli kadının mescide girip tavaf yapması haramdır. Eğer kadın, mescide girerek ziyaret yani farz olan tavafı yaparsa, Hanefi mezhebine göre farzı ifa etmiş olur. Ancak kefaret olarak deve veya sığır kesmesi gerekir. İmkân bulur da temiz olarak tavafını eda ederse cezası düşer.
Şafii mezhebinde taharet, yani abdest şart olduğu için, yapılan tavaf geçerli olmadığı gibi haramdır.
Hayız ve nifas halindeki kadınlar Veda tavafı yapamazlar. Harem-i Şerif’in kapısına kadar gelip, içeriye girmeden Kâbe’ye veda edip, Dua ederek ayrılırlar.
Hayızlı ve nifaslı kadınlar ziyaret yerlerine yapılan turlara, organizelere katılabilirler. Özürlü oldukları için sadece mescitleri ziyaret edemezler.

Hac ve Umreye gidecek olan kadınlara özel

Yolculuğa çıkmadan evvel, uzman ve İslami hassasiyetleri olan bir doktorun kontrolünde adet gününü geciktiren ilaç kullanabilirler. Ancak bu konuda kocanın rızası muhakkak alınmalıdır.
Kadın Hacılar 2020 yılı haccından bir enstantane
Kadın Hacılar 2020 yılı haccından bir enstantane

Hacerul Evsedi İstilam etmek

İslam Âlimlerinin genel tavsiyesi kadınların kalabalık ortam ve zamanlarda tavaf yapmamasıdır. Genelde tenha yer ve zamanların tercih edilmesi, mümkünse ikinci veya üçüncü katlarda tavaf yapılmasıdır.  Dolayısıyla kadınlara tavaf için bile kalabalığa karışmaları müsaade edilmezken, erkeklerin bile izdihamdan sebep giremediği ortamlarda, hacerul esvedin ziyaret edilmesi kadınlar için caiz değildir.
Hacı veya Umreci bacımız; bu davranışıyla erkeklerin arasında sıkışıp kalacağından, hem kendisinin, hem de tavaf yapan erkeklerin günaha girmelerine sebep olacaktır.
Unutulmaması gereken bir meselede; Sünneti Seniyye’yi ifa edeceğim derken, Allah’ın cc evinde onun razı gelmediği bir fiil ile harama-günaha düşülmemelidir.
Tavaf Namazı
Tavaf namazı da Hanefiye göre vacip Şafii ye göre sünnet olan bir namazdır. Bu namazda Makam-ı İbrahimi öne alarak kılmak sünnettir. Ancak sünneti ifa edeceğim diyerek izdihama sebep olacak yerde bu namaz kılınmamalıdır. Bu şekilde davranmak caiz değildir.
Yapılması gereken hiç kimseye eziyet etmeyecek şekilde tavaf alanından uzaklaşılarak Mescidin herhangi bir yerinde tavaf namazının kılınmasıdır. Bu düşünce ile hareket eden bacımız hem Allahın rızasını kazanır. Hemde kimseye eziyet etmemiş olur.

Bir başka tavsiyemizde:  

Hac veya Umre ibadeti meşakkatli ve yorucu bir ibadettir. Tavaf ve say gibi yürümeyi gerektiren ibadetleri vardır. Bu sebeple erkek ve hanım kardeşlerimizin mümkünse Hacca veya Umreye gitmeden önce, kendilerini yürümeye alıştırmaları gerekir. Rahat bir ayakkabısı olan ve yürüme problemi olmayan hacı kardeşimiz, hem ibadetlerinde hemde Hira ve Sevr dağları gibi gezilmesi gereken yerlerde zorlanmayacaktır. Bu şekilde ibadetleri daha bir huzur içerisinde zorlanmadan yapacaktır.

Değerli Hacı kardeşimiz!

Allah cc biz Müslümanları kendi rızasına uygun kimseye eziyet etmeden huşu içerisinde ibadet eden kullarından eylesin. Bu kısa risaleyi hazırlayan kardeşinize dua etmeniz temennisiyle. Allah cc yapacağınız, Hac ve Umrelerinizi kabul edilen ameller zümresine dâhil etsin.
 Mekke 2021
Bir kadın tek başına umreye konulu makalemizi yada haberimizi okuduğunuza seviniyoruz. Konu ile ilgili daha ayrıntılı bir araştırma için sitemizde arama yapabilirsiniz. Yeni içeriklerimiz için sitemizi sık sık ziyaret ediniz. Bir kadın tek başına umreye yorumları okumak için sayfanın en altına gidebilirsiniz. Yazımız ile ilgili değerli eleştiri veya destek yorumlarınızı yorum bölümümüze lütfen yazınız.

  Sponsor Reklamlar Önem Arzetmektedir
yorum Yap
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com