HacUmreHaber.com
Türkiye'nin İlk Hac ve Umre Haber Portalı

Peygamber Efendimiz, Sabır ve İmanın Güzelliği

Hz. Peygamber (s.a.v) aşağıdaki hadislerinde mümin olmanın iki güzel yanına ve bu iki güzelliğin müslümana kazandırdıklarına işaret ediyor.

Peygamber Efendimiz ve Sabır
0

Peygamber Efendimiz , Sabır ve İmanın Güzelliği

Hz. Peygamber (s.a.v) aşağıdaki hadislerinde mümin olmanın iki güzel yanına ve bu iki güzelliğin müslümana kazandırdıklarına işaret ediyor. Bu iki güzel haslet şükür ve sabırdır.

Bir müslümanda bulunması gereken en önemli iki haslettir şükür ve sabır. Sahip olduğumuz her türlü nimete; sağlığa, zaman, mala, evlada, ilme ve türlü hayırlar şükretmek aynı zamanda bir kulluk vazifesidir.

Hz. Peygamber (s.a.v) bir Hadis-i Şerif’lerinde şöyle buyurur:

“Mümin kişinin durumu ne kadar şaşırtıcıdır. Zira her işi onun için bir hayırdır. Bu durum sadece mümine hastır. Onun başına güzel bir iş gelse ona şükreder; bu onun için hayırdır. Yine onun başına bir bela gelse ona sabreder. Bu da onun için bir hayırdır.” (Müslim-Zühd-64) Bir Müslüman sahip olduğu nimetlerin Allah’tan olduğunu bilmeli ve onlar için şükretmelidir. Aksi bir durum müslümanın güzel ahlakı ile bağdaşmaz. Nimetlere nankörlük etmek, nimeti vereni hatırlamamak fasıkların özelliklerinden olarak sayılır. Hayatımızda başımıza gelen sıkıntı ve zorluklara karşı sabretmek, onların Allah’tan geldiğini bilerek sebat göstermek güzel ahlak örneğidir. Zira Allah’tan gelen her türlü hayır ve şerrin imtihan, ikaz veya günahlara karşılık olabileceğine inanır Müslüman. Bu sebeple hayırlara şükrederek azgınlık göstermez, nimetin arkasındaki gücün Allah olduğunu bilir. Şerlere sabreder ve sabrın sonunda ilahi mükafaat olduğuna iman eder.

Hz. Eyüp Peygamber ve Sabır

Hz. Eyyub (a.s)’a yetmiş yıllık sağlıklı ve varlıklı bir hayattan sonra Allahu Teala sıkıntı ve zorluklarla dolu bir onyedi yıl verir. Ağır bir imtihandan geçen Eyyüb (a.s)’a eşi “Rabbine bu şerlerin gitmesi için dua etsen” deyince Hz. Eyyüb’ün cevabı peygamberce ve Eyyüp’ce olur:

“Rabbim bana onca yıl sağlık, zenginlik, nam ve itibar verdi. Ben “Ya rabbi! bunları neden verdin” demedim. Şimdi musibet verince “niye verdin ya rab!” demek saygısızlık ve nankörlük olmaz mı?” der.

İşte “sabır abidesi” Hz. Eyyüb (a.s)….

Bir Müslüman için her peygamber yolumuzu aydınlatan ışıktır. Eyyüb (a.s) da bize sabrı ile ışık olan örnek bir şahsiyettir. Bu anlamda bir müslümanın her peygamberden alacağı örnekler vardır.

Hz. Eyyüb’un sabrını alan Müslüman için geceleri ibadetle geçirdiği için “Ya Rasulallah! Gelmiş ve gelecek tüm günahlarınız affolduğu halde niçin bu kadar ibadet yapıyorsunuz?” sorusuna

“Rabbime şükreden bir kul olmayayım mı?” diye cevap veren son peygamber Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v)’den de şükretmeyi alacaktır.
Ve her iki halde de yani sıkıntı ve belalara sabredere, sevinç ve mutluluklara şükrederek hayatın her ihtimalini kara çevirecektir Müslüman.

Tıpkı konuştuğu zaman hayır; sustuğu zaman zikir ve tefekkür halinde olarak sevap işlediği gibi.

Hayatın her ihtimalini kara çevirmesini bilen bahtiyar müminler ne güzel insanlaradır…..

Vesselamu ala menittebeal hüda…..

Peygamber Efendimiz, Sabır ve İmanın konulu makalemizi yada haberimizi okuduğunuza seviniyoruz. Konu ile ilgili daha ayrıntılı bir araştırma için sitemizde arama yapabilirsiniz. Yeni içeriklerimiz için sitemizi sık sık ziyaret ediniz. Peygamber Efendimiz, Sabır ve İmanın yorumları okumak için sayfanın en altına gidebilirsiniz. Yazımız ile ilgili değerli eleştiri veya destek yorumlarınızı yorum bölümümüze lütfen yazınız.

  Sponsor Reklamlar Önem Arzetmektedir
yorum Yap
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com