HacUmreHaber.com
Türkiye'nin İlk Hac ve Umre Haber Portalı

Yemek Sofra Duası

sofra duası yemek mekke kabe
0

Yemek Duası

Yemek sofra duası, Yüce Allah’ın bize sunduğu nimetlere karşı biz kulların  her zaman şükretmek için yaptığı dualardan biridir. Sofra başına oturduğumuz  anda yemeğe besmele ile başlıyoruz. Bu dua yemeklerden önce, yemek sırasında veya yemekten sonra, abdestli olsak da abdestsiz olsak ta fark etmeksizin sofra başında yemek yerken dua ediyoruz. Kimimiz okulda, kimimiz askerde farklı şekillerde okunabilen bu duayı yapmıştır. Kısa ya da uzun olarak yapılabilen bu dualar, Allah’u Teala’nın bize verdiği yemeklere ve diğer tüm nimetlere şükrümüzdür.

Türkçe Yemek Duası Nasıl Yapılır? Yemek Duası (Uzun Sofra Duası Türkçe) Anlamı;

Bizleri yediren, içiren ve İslâm dini ile müşerref kılan Allâh-ü Teâlâ’ya şükürler olsun. Bütün peygamberlerin hakkı için bizleri Cennet taamından (yiyeceğinden) yedir, Kevser şurubundan içir ve Cennet’teki Hurilerle evlendir. Âlemlerin Rabbi olan Allâhü Teâlâ’ya hamd olsun.

Yemek Duası Nasıl Yapılır (Uzun Sofra Duası Arapça)

Elhamdü lillâ hillezi et’amenâ ve sekanâ ve cealenâ minel müslimin Et’amenellâhü min taâm-il cenneti ve sekanâllâhü min şerâb-il Kevseri ve zevvecnâllâhu bihûril’ ayn. Bi-hürmetil enbiyâ-i velmürseline velhamdü lillâhi Rabbil âlemin.

yemek duası uzun kısa
yemek duası uzun kısa

Kısa Yemek Duası (Kısa Sofra Duası Arapça)

Elhamdülillâ hillezî et’amenâ ve sekânâ ve cealenâ minel müslimîn Külû ve’şrabû ve lâ tüsrifû, İnnehû lâ yuhibbü’l müsrifîn

Kısa Yemek Duası (Kısa Sofra Duası Türkçe Kısa sofra duası nasıl okunur?) Anlamı;

Ey bizi nimetleriyle besleyen Sultanımız, bize gösterdiğin numunelerin ve gölgelerin asıllarını göster. Ve bizi makarrı saltanatına celbet. Bizi bu çöllerde mahvettirme. Bizi huzuruna al. Bize merhamet et.

Estağfurullah, estağfurullah,  Estağfurullah,

 

Peygamberimiz (s.a.v) yemek sonunda nimetlere şükür için dua ettiği için yemekten sonra yemek duası yapılması sünnettir. Yemekten sonra yapılacak bu dua evimizin, yemeğimizin bereketini artırmasının yanında çocuklarımızın da Allah’a şükretme alışkanlığı edinmelerine vesile olmaktadır. Bu dua her zaman Allah’a şükretmeye yardımcı olacağından aile içi huzuru da sağlamaktadır.

Herhangi bir işe besmele (Bismillahirrahmanirrahim) çekerek başlamak hayırlı olacağından yemeğe başlarken de besmele çekmek gerekir, besmele yemeğin bereketini artırır. Yemekten sonra ise Elhamdülillah denilmelidir, Elhamdülillah Allah’a şükretmek anlamına gelen bir dua sözüdür.

Peygamberimiz yemeklerden sonra çeşitli dualar yapmıştır. Ebu Said Hudri (r.a)’den rivayet edilen peygamberimizin bir hadisi şöyledir: Peygamberimiz yemek yediği zaman “Elhamdülillahillezi et amenâ ve segânâ ve cealenâ min’el müslimin (Hamd bizi yediren, içiren ve Müslüman kılan Allah’a mahsustur.) ” derdi. (İbn-i Mace)

Peygamberimiz farklı şekillerde dua ettiği için bu duaları birleştirerek okumakta yarar vardır. Bunlardan bazıları;

Âllah’ım! Bize bu yediğimiz yemek sebebiyle bereket ver, hakkımızda bu yemeği mübarek kıl. Bize bu yemekten daha hayırlı olanını yedir.” (Tirmizî, Daavat, 55)

Enes bin Malik (r.a)’ten rivayet edilen bir hadiste ise şöyledir: Rasûlüllah (s.a.v) şöyle buyurdu: “Yemeğini yedikten sonra şu şekilde dua eden kimsenin geçmiş günahları bağışlanır: Sarf edilen güç ve kuvvet bana ait olmadığı halde bu nimeti bana yediren, bana rızık olarak takdir buyuran Allah’a hamd olsun.” (Tirmizî, Daavât, 56).

 

 

 

Elhamdülillahillezi et Amena ve Segana ve Cealena minel müslimin duası ne zaman okunur?
Elhamdülillahillezi ne demek?
Iftar duası nedir?

Yemek duası nasıl okunur?
Yemek yedikten sonra hangi dua okunur?
Yemeğin lezzet katmak için hangi dua okunur?
Yemek duası abdestsiz okunur mu?
Yemek yedikten sonra yapan kişiye ne denir?
Zid vela Tenkus ne demek?

Yemek Sofra Duası konulu makalemizi yada haberimizi okuduğunuza seviniyoruz. Konu ile ilgili daha ayrıntılı bir araştırma için sitemizde arama yapabilirsiniz. Yeni içeriklerimiz için sitemizi sık sık ziyaret ediniz. Yemek Sofra Duası yorumları okumak için sayfanın en altına gidebilirsiniz. Yazımız ile ilgili değerli eleştiri veya destek yorumlarınızı yorum bölümümüze lütfen yazınız.

  Sponsor Reklamlar Önem Arzetmektedir
yorum Yap
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com