HacUmreHaber.com
Türkiye'nin İlk Hac ve Umre Haber Portalı

Hicri takvim nedir kim başlatmıştır?

Hicri takvim neye göre yapıldı?

0

Hicri takvim nedir kim başlatmıştır?

Hicri takvimin oluşması aslında bir ihtiyacın ürünüdür. İslami bir takvimin ilk gündeme gelişi hicretin gerçekleşmesinden 17 yıl sonradır. Dönemin İslam Halifesi Hazreti Ömer İslam Devleti kavramının temellerini atmaya başlamıştı. Devlete ait her şeyi kayıt altına alma adına bir adım attı. O günlerde devlet olarak döküm tutulmaya; zekât alanlar, zekât verenler, vergi kayıtları gibi birçok yönetim kaydı tutulmasına başlanılmasını istedi. Ve böylece tarihlere göre kaydedilmesi gerekli oldu.

Hicri yılbaşı neye göre yapıldı?

Halife Hz. Ömer (Ra)  günün istişare heyetiyle konuyu paylaşmasıyla hangi takvimin kullanılması gerektiği adına üyeler görüş bildirdiler. O günlerde Arap dünyasında Sasanilerin takvimi ve Romalıların takvimleri kullanılıyordu ve bu iki takvimden birinin kullanılmasını teklif edenler oldu. Ancak Hazreti Ömer (Ra) “Müslümanların işine gayri müslimlerin takvimini karıştırmam” diyerek İslami bir duruş sergiledi.

Hz. Ömer’in bu sözüne kuruldaki sahabe efendilerimiz bir takvimden ne çıkar demedi.  Ve böylece İslam’a yani bize ait bir olayı başlangıç olarak seçelim dediler. Hangi olayı başlangıç olarak seçelim diye fikirler ortaya atılmaya başlandı. Bir sahabe efendimiz Peygamber efendimizin doğum gününü referans alalım dedi. Bazı sahabeler de vahyin ilk geldiği günü yani ilk Kadir gecesini seçelim dediler.  Bazı sahabeler de İman ile inkârın ilk karşılaşması olan, hakkın galip olduğu batılın mağlup olduğu ilk savaşın yani Bedir savaşının olduğu günü teklif ettiler.

 

Hicri takvim nasıl başladı?

Hz. Hasan (ra)’ın babası Hz. Ali (ra) ;  Ey Ömer sen bu takvimi niçin istiyorsun? İslam’ın, devletinin, Beytülmalin ya da devlete ait malların kayıt altına alınması için. Peki, İslam ne zaman devlet oldu? Tabi ki Hicret ile dedi. O zaman bizim takvimimizin başlangıcı Hicret olmalıdır dedi. Hz. Ömer bunun üzerine Hazreti Ali (ra)’nin teklifi kabul edildi. Geriye doğru tüm kayılar 17 yıl geriye sarılarak takvim kayıtları oluşturulmaya başlandı. Ve o günden sonra İslam toplumunda kullanılmaya başlandı.

Bir Müslüman olarak bizlerinde bu konuda hassasiyet göstermemiz gerekir. Bize bugün hangi ay ve ayın kaçı gibi sorulara Hicri aylarla cevap verelim.

 

Mekke , Suudi Arabistan 1442

Hicri takvim nedir kim başlatmıştır? konulu makalemizi yada haberimizi okuduğunuza seviniyoruz. Konu ile ilgili daha ayrıntılı bir araştırma için sitemizde arama yapabilirsiniz. Yeni içeriklerimiz için sitemizi sık sık ziyaret ediniz. Hicri takvim nedir kim başlatmıştır? yorumları okumak için sayfanın en altına gidebilirsiniz. Yazımız ile ilgili değerli eleştiri veya destek yorumlarınızı yorum bölümümüze lütfen yazınız.

  Sponsor Reklamlar Önem Arzetmektedir
yorum Yap
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com