Kurban bayramı Arefe günü hangi ibadetler yapılır?
Kurban bayramı Arefe günü hangi ibadetler yapılır?
Kurban bayramı Arefe günü hangi ibadetler yapılır?
Hacda olmayan bizler Arefe gününü nasıl ihya etmeliyiz? Bu günün ihyasına yönelik özel ibadetler, özel yapılması gereken şeyler nelerdir hocam?
Arafat’ta duaya yer açmak için Cenab-ı Hak namazların bile birleştirilmesini istiyor. Arafat’ın en büyük ameli, ibadeti duadır. Arafat’ın dua olduğu gibi arefenin de dua. Ama bu dua meselesi istenilen düzeyde değil bizim dünyamızda karşılığını tam bulmuyor. Zannediyoruz işte dua bilindik sözleri tekrar edip durmak ya da işte o anda bir şey geldi aklımıza onu Rabbimize istemek. Böyle değil bir dua edebilmesi için bir insan gerçekten samimi, yürekten, bu yakarışını ortaya koyabilmesi için sahabeden öğreniyoruz. Onlarda Allah Resûlü sallallahu sellem’den öğrendiler.
İstiğfar nedir?
Yazımızın İçindekiler
Önce çok ciddi bir istiğfar gerekir. İstiğfar olmadan dualar olmaz. Önce bir günahlarını ortaya koyar bir insan, hakiki bir tövbe eder. Onun arkasından ellerini açar. Ellerini açarken de zaten fiilî anlamda yapabileceklerini yapmıştır. Yapamadıklarını alemlerin Rabbi olan Allah’tan ister. O duanın ne anlama geldiğini ve gerçek bir duanın nasıl yapılması gerektiğini bize bir tasvirle anlatıyor Ahmet b. Hanbel rahmetullahi aleyh.
Diyor ki mesela düşünün geminiz vardı. Suyun ortasında denizin ortasında geminiz battı ve siz kaldınız o denizin ortasında, gecenin karanlığı hiçbir şey görmüyor sizi. Sizde bir şey görmüyorsunuz zifiri o karanlıkta hayata tutunmak için elinize bir parça tahta var. O tahtayla da hayata tutunuyorsunuz koca bir denizin ortasında, o tahtaya tutturmuşsunuz onunla hayatta kalmaya çalışıyorsunuz. O anda o tahtaya yakarışınız, o tahtayı kavrayışınız, o ruh haliniz ne ise Allah’a halinizi ondan daha farklı bir biçimde aksettirmeniz gerekir ki yürekten bir duayı, bir feryadı ortaya koyabilesiniz. Sen dilden bir şeyler söylüyorsun senin zihnin de başka bir şeyler var.
Ahmel b.Hanbel’in istiğfarı
Dilin bir şeylere amin diyor onun ne olduğunu tam olarak kavramadan bunu söylüyorsun. Bu tarz şeylerin tamamını ortaya koyduğunuz zaman asıl olması gereken şey ne? O feryadın tam olarak yapılmasıdır. Eğer bu oluyorsa oluyor. Dua dediğiniz şey ancak böyle gerçekleşir. Ahmel b.Hanbel’in aslında bize söylediği şey, ortaya bir şey söylüyor bir şey tarif ediyor. Şimdi böyle bir dua olduğu zaman Allah Resûlü’nün dua ibadetin beynidir cümlesinin anlamı var. Eğer biz bunu anlarsak o zaman Allah katındaki değerimizin duayla anlaşılması gerektiğine dair o önemli buyruğu öğrenmiş oluruz. Onun için dua dediğimizde bütün bunların hepsini anlamamız gerekiyor.
Şimdi Arafat’ta da arefe gününde de en önemli ibadet dua. Ne yaptık önce istiğfar dedik arkasından dua dedik. Öğrendik mi biraz önce arefenin en önemli ibadetlerinden bir tanesinde oruç olduğunu? Muhakkak bunun yerine getirilmesi lazım. Ciddi bir mazeret olmayan kardeşlerimiz bakın o kadar önemli ki bu önemli ibadetten ve bu önemli sevaptan mahrum olmamaları gerekiyor.
Arefe günü oruç tutulur mu?
Mesele anlaşılsın diye bir örnek vermek istiyorum. Medine’nin bir sıcak günüdür belki temmuza belki ağustosa denk gelmiştir. Aişe annemiz de o gün arefe günüdür oruçtur. Yanına kardeş Abdurrahman giriyor. Bakıyor ki o kadar bitkin, o kadar zor bir halde yanındakiler de biraz rahatlasınlar diye üzerine böyle su püskürtüyorlar. Diyor ki kardeşi: “Aişe” diyor “Ya bu kadar zorlama kendini, nafile bir ibadettir oruçtur, boz sonra yine tutarsın” diyor. “Hayır” diyor “Bir bilseniz Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem ne dedi. Bir bilseniz aleyhisselatu vesselam Efendimiz arefe gününün orucu ile alakalı bize neler tavsiye etti.”
Bir bilseniz deyip Aişe anamız Allah Resûlü’nden duyduğu cümleleri söylüyor. Onun için madem Allah bizlere ömür verdiği imkan verdi. Sağlığımızda elveriyorsa böyle bir sevaptan mahrum olmamız gerekiyor.
İstiyorum sadece kendimizin salih amelleri işlemesi yetmez başkalarına da bu noktada vesile olmamız gerekiyor. Ne olur arefe günü işte bakın değer ve kıymetini bu kadar söyledik. Sarılalım telefonlara her birimiz en az 10 kişiyi kardeşim yarın arefedir. Arefe gününün orucu ile alakalı da Allah Resûlü şöyle bir şey söylemiştir. Sakın bundan gafil olma bak bugünü güzel geçiyor şöyle yap böyle yap çoluk çocuğumuzu da bu işin heyecanla dahil ederek komşularımızı akrabalarımızı arkadaşlarımızı bu güzel güne dahil ederek bir başka bir biçimde bu hayrın yayılmasını sağlamamız gerekiyor. Şimdi biz istiğfar dedik en başta dua dedik, oruç dedik, dua ile oruç yan yana geldiğinde bir şey aklımıza gelmesi gerekiyor.
Kurban Arefe günü oruç tutmak
Eğer oruç tuttuysak ne olacak? Bir iftar vakti olacak ve iftar sofrasında bir araya geleceğiz. Hem arefe olacak günlerden hem o gün gerçekten dua adına Allah Resûlü’nün bir sürü söylediği söz karşımızda olacak hem de biz oruçlu olacağız ve iftar anında olacağız. Yapacağımız en önemli ibadeti yine orada dua olacak. Elimizden geldiğince o iftar sofrasında beş dakika on dakika neyse o dua dua Rabbimizden niyazımız ortaya koymalı. Ailemizle beraber orada bulunan bütün fertlerle belki son bir kaç dakikasını da evin en küçüğü ne havale ederek günahsız bir ağızdan hadi oğlum kızım duayı sen et. Allah’ım sen bizi affet diye dediği bir cümle bize yetecek belki yani onun için öyle çok süslü cümleler kurmaya gerek yok. Allah’ım sen bizi cennetine koy desin bir yavrumuz. Bizde ona amin diyelim bundan daha güzel bir dua yok. Onun için dua, samimiyetle yapılan bir şeydir.
Biz o samimiyetle yürekten yapılan duayı eğer iftar anındaki duaların icabet anadır malum orada yaptığımız zaman inşallah Rabbim izin icabetine vesile olacak. Şimdi bunların hepsini söylüyoruz. Bakın bir daha tekrar edelim istiğfar dedik, dua dedik, oruç dedik.
Dördüncüsü nedir biliyor musunuz? İnfaktır. Ne olursa olsun mesela biz Zilhiccenin başından beri infaka teşvik ettik zaten. Ama bizim arefe günü özel bir infakımız olmalı özel. Az çok fark etmez o gün madem böyle bir sevap borsası var ortada. Sevaplar katlanarak karşılık buluyor o gün de infak adına bir şey olmalı.
Teşrik tekbiri nedir? Teşrik tekbiri ne zaman, nasıl yapılır
Kurban Bayramının arefe gününün ilk sabah namazı ne olacak? Sabah namazı ile beraber başlayacak teşrîk tekbirleri. Ne zamana kadar dördüncü günün ikindiye kadar. Tam yirmi üç vakitte biz teşrik tekbiri getireceğiz. Ve Hanefîler için vacip olan bir emir bu dolayısıyla bunu asla ihmal etmeyeceğiz. Ama sadece onunla değil farz namazlarını kıldıktan sonra biliyorsunuz teşrîk tekbirleri getiriliyor bir bereket olsun diye Netice itibariyle dördüncü günün ikindiye kadar devam edecek. Ama biz özellikle arefede madem sabah namazıyla birlikte teşrîk tekbirlerine de başlayacağız o gün gün batımına kadar, o günün gecesinden sabah kurban bayramına kadar dilimizde başka bir şey olmayacak. Allahüekber diyeceğiz elhamdülillah diyeceğiz sübhanallah diyeceğiz bildiğimiz evrat ve ezkarı dile getireceğiz bir gün olsun dilimizi kötü şeylerden koruyacağız.
Yani sırf dünya kelamı etmeme adına bu bir terbiyede aslında ve bu her an her nefeste bile netice itibariyle sevap kazanma adına bir berekettir. Beraberce söyleyelim teşrîk tekbiri.
Buyurun;
– Allahüekber Allahüekber, La ilahe illallahu vallahu ekber. Allahüekber ve lillahi’l-hamd.
Allah şuurlu bir biçimde, bilinçli bir biçimde bu tekbiratı yapabilmeyi ve bunun gereklerini de yerine getirebilmeyi bizlere nasip eylesin. Allahüekber sözü o kadar büyük bir söz ki bizim ezan da söylüyoruz, iftitah tekbirinde söylüyoruz, tekbir diye birisi bağırınca biz icabet edip söylüyoruz. Ama bu sözü çok da bilerek söylemiyoruz. Bir bilsek bu sözün tam olarak anlamını biz o manada ne söylediğimizin farkında olarak söylesek.
Allahu Ekber Nedir?
Bir Müslüman için Allahüekber sözü hiçbir şeyle mukayese edilmeyecek kadar bu manada ağır ve büyük bir sözdür. İnşallah bu arefe günü böyle bir güzelliğinde anlaşılmasına vesile olsun.
Hz. Ömer’in hilafet günlerinde Yahudi alimlerden bir tanesi Ömer’in karşısına geçiyor. Ömer diyor sizin kitabınızda olan bir ayet, eğer bizim kitabımızda olsaydı. Biz o günü o ayetin indiği günü bayram ilan etmiştik. Hz. Ömer heyecanlanıyor diyor ki söyle bakalım o hangi ayetmiş. O ayet Maide sûresinin 3. ayeti bugün sizin için dininizi kemale erdirdim üzerinizdeki nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak İslam’ı beğendim. Hz. Ömer bunu duyunca gülmeye başlıyor. Diyor ki gel diyor sana anlatayım o ayet nerede indi ve biz o ayetinin inişini nasıl kutluyoruz? O ayet Allah Resûlü’ne Arafat’ta indi, bir cuma günü indi, bir hac vaktinde indi. Dolayısıyla benim için bir bayram değil, bayram üstü bir bayramdır. Çünkü o ayetin inişi ki o ayet Kur’an’ın son inen ayetidir zaten. O ayetin inişi ile birlikte işte zaten hitama ermiştir ayetin indiği yere dikkat çekmesi Hz. Ömer’in ve bayram üstü bayram olarak meseleyi görmesi bizim için de dikkat alınması gereken bir mesaj ihtiva ediyor. Ayette 3 tane temel mesaj var. Dinin kemale ermesi, nimetin tamamlanması ve İslam’dan razı olunması. Ya Allah aşkına madem bugün arefenin gecesidir.
Mekke Suudi Arabistan 2021
Sponsor Reklamlar Önem Arzetmektedir