HacUmreHaber.com
Türkiye'nin İlk Hac ve Umre Haber Portalı

Bir müslümanın günlük hayat programı nasıl olmalı

Bir müminin müslümanın günlük hayat programı nasıl olmalı

Ev dekorasyon fikirleri 2021 Namaz ve İbadet Köşesi
0

Ayet ve hadislerle bir müslümanın günlük hayat programı nasıl olmalıdır?

İslam, biz müslümanlardan öncelikle “kulluk bilincini” canlı tutmamız ister. Bunu biz çok açık bir şekilde Sevgili Peygamberimizin gündelik hayatında görürüz. Peygamberimizin Mekke ve Medine’deki hayatı ile din büyüklerimizin hayatlarına ve tavsiyelerine bakarak bir müslümanın günlük hayat programı nasıl olmalı, Günlük dini çetele nasıl tutulur sorusuna dair  prensiplerden önemli gördüklerimizi sizlerle paylaşmak için notlar haline getirdik. Medine’den sevgilerle…

Günlük Haftalık ibadet programı Müslümanın bir günü

Yazımızın İçindekiler

  1. Beş vakit namazı vaktinde cemaatle eda etmek.
  2. Kuran’dan her gün bir bölüm okumak.
  3. Her gün en az bir vakit kaza namazı veya nafile kılmak.
  4. Rasulullah (s.a.v) Efendimizin haber verdiği zikirlere devam etmek.
  5. Az da olsa günlük sadaka vermeye çalışmak.
  6. Her an abdestli olmak.
  7. Her işe besmele ve Allah rızası niyeti ile başlamak.
  8. Haramlardan korunmak.
  9. Evden çıkarken her gün rızkının helal olması için Rabbine dua etmeli.
  10. Her gittiği yere okuduğu kitabı ile gitmek, otobüste, yolda zamanı iyi değerlendirmek.
  11. Ailesinden mesul olduğunu bilip kısa bile olsa evinde hayırlı sohbet meclisi oluşturmalı.
  12. Akşam yatağımıza dualarla ve abdestli olarak girmek.
  13. Yakın akraba ve arkadaşlar ile irtibatı koparmamak.
  14. Ailemize zaman ayırmak.
  15.  Evimizde okuma ortamı oluşturmak.

Günlük ibadet programınızı bu listeyi tamamlayarak geçirebilirsiniz.
Müslümanın Günlük çizelgesini üstte 15 madde olarak sıraladık. Ancak aşağıda ilgili maddelerin tamamını, Haftalık ibadet programı ,Günlük maneviyat programları, Dini çetele tablosu, Maneviyat çizelgesi, Ramazan ayı maneviyat Programı ve benzeri olarak da isimlendirenler bulunmakta.

Müslümanın Bir günü
Müslümanın Bir günü nasıl olmalı? Günlük Haftalık ibadet programı Müslümanın bir günü

1-Beş vakit namazı vaktinde cemaatle eda etmek.

Günde beş vakit namaz bir müslümanın gündemini belirleyen en önemli ibadettir. Bu sebeple beş vakit namaz vaktinde kılınmalıdır. Sevgili Peygamberimize “En hayırlı davranış nedir” diye sorulduğu zaman “Vaktinde kılınan namazdır.” cevabını verir. Namazı kılmak önemli olduğu kadar onu vakti içinde kılmak esastır. Namazı cemaatle kılmaya özen göstermek ayrı bir görevimizdir. Çünkü İslam’a göre cemaatle kılınan namaz tek başına kılınan namazdan 27 derece daha çok sevaptır.

Gündelik hayat içinde elbette her vakti cemaatle kılmak mümkün olamayabilir. Ancak buna gayret etmek ve alışkanlık haline getirmek faydalı olacaktır.

2-Kuran’dan her gün bir bölüm okumak.

Peygamberimiz (a.s), “Allah ile konuşmak isteyen Kuran okusun” buyurur. Kuran’ın Allah kelamı oluşu bizim Allah ile aramızdaki iletişimi canlı ve taze tutmasını sağlar. Bunun için her Müslüman günde en az bir ayet dahi olsa belirli bir miktar Kuran okumalıdır. Burada Kuran okumak derken orijinal metni ve Türkçe anlamını birlikte okumayı kasdediyoruz.

3-Her gün en az bir vakit kaza namazı veya nafile kılmak.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi namaz bize belirli vakitlerde kılmak üzere farz kılınmıştır. Dolayısıyla insanlar bazen namazın vaktini geçirmiş olabilirler veya çeşitli nedenlerle namazlarını kılmamış olabilirler. Kılınmayan namazı kaza etmek gibi bir yolu var Müslümanların. Kaza namazı borcu olanların bir günde kıldığımız her vaktin arkasından en az bir vakit namazı kaza etmesi güzel bir alışkanlık olacaktır.

Ayrıca kaza borcu olmayanların nafile namaz kılma alışkanlığı kazanmaları dinimizde teşvik edilen bir alışkanlıktır. Zira kıyamet gününde ilk sorgunun namazdan olacağını bildiren hadislere göre farzlarda eksik olduğu zaman Allah’ın “eksikleri nafilelerden tamamlayın” buyuracağı belirtilmektedir. Bunun için günde en az 2 veya 4 rekat nafile namaz kılmak Müslümanlar için hayırlar kazandıracaktır.

4-Rasulullah (s.a.v) Efendimizin haber verdiği zikirlere devam etmek.

Bir gün efendimiz (s.a.v) ” Sizden biri her gün bin sevap kazanmaktan aciz midir? ” diye sorar. Ashab-ı Kiram ise, “Bir günde nasıl bin sevab kazanılır ya Rasulallah” deyince Allah’ın Rasulü şöyle cevap verdi:

Her gün 100 defa Sübhanallah diyen kimseye bin iyilik sevabı yazılır veya onun bin günahı bağışlanır.”

Peygamberimizin bize tavsiye ettiği zahmeti az ama mükafatı çok olan zikirler vardır ki bunlardan bazıları günde belirli miktarlarda “Elhamdülillah, Allahu Ekber, La İlahe İllallah, Sübhanalahi ve bi hamdihi, Estağfirullah” gibi zikir ve tesbihlerdir.

Bu zikir veya tesbihlerden bazısını veya hepsini günde 100 defa söylemek bize kolayca ve çokça mükafat kazandıracaktır. Bu zikirlerden maksat onları sadece dille terennüm etmek değildir. Amaç her gün Allah’ı hatırlamaktır. Dilin Allah’ın adını anmayı alışkanlık haline getirmesidir. Yolda yürürken, otobüste, metroda, beklerken boşa giden zamanımızı kazançlı hale getirebiliriz.

Her gün Allah’ın Rasulüne salavat getirmek Sevgili Peygamberimize yakın olmanın bir yoludur. Zira Peygamberimiz “Kıyamet gününde bana en yakın olanlar bana çokça salavat  getirenlerdir.” buyurur. Peygamberimizin ismi anıldığı zaman “Allahümme Salli ve sellim ala Muhammed” gibi salavat ı getirmek bu yakınlığı kazanmanın bir yoludur.

5-Az da olsa günlük sadaka vermeye çalışmak.

Cimriliğin insanlarda bir hastalık olduğunu biliyoruz. Cömertlik ise hem bir güzel ahlak işareti hem de Allah’ın emridir. Cimrilikten kurtulmanın yolu irademizi vermeye alıştırmaktır. Bu sebeple her gün veya birkaç gün arayla az da olsa vermek bizim cimriliğimizi törpüleyecektir.

Elbette bir müslümanın ailesinin rızkı için harcadığı para da sadaka sayılır dinimizce. Ancak ailemiz zaten bizim bakmakla zorunlu olduğumuz alandır. Örneğin; maaşımızdan en azından % 2.5 miktarda parayı her ay ihtiyaç sahiplerine vermek güzel bir davranış olsa gerek.

Abdest nedir Abdestin çeşitleri
Her an abdestli olmak

6-Her an abdestli olmak.

“Abdest müminin silahıdır” der Sevgili Peygamberimiz. Bir Müslüman zaten beş vakit namaz için abdest alır. Ancak günün her saatini abdestli geçirmeye çalışmak bizi manen ve madden zinde ve moralli kılacaktır. Özellikle sabahları evden çıkarken besmele ile ve abdestli olarak çıkmak tavsiye edilen güzel bir alışkanlıktır.

7-Her işe besmele ve Allah rızası niyeti ile başlamak.

“Besmele ile başlanmayan işin sonunun bereketsiz olacağından” haber veriyor Peygamberimiz. Her meşru işimize besmele ve Allah rızası ile başlamamız gerekiyor. Zira bir davranışı ibadet haline getiren şey onu Allah rızası niyetiyle yapmamız değil midir? Böyle olduğu takdirde yolculuk, çalışmak, yemek, uyumak, dinlenmek dahil her doğru davranışımız ibadet kapsamına girmez mi? Elbette girer. Öyleyse günlük olarak her işimizi Allah’ı hatırlayarak ve O’na yakın olma niyetiyle yapabiliriz.

8-Haramlardan korunmak.

Günlük yaşantımızda Müslümanlar olarak yapmamız gereken önemli bir görevimiz de dinimizce yasaklanan ve “haram” adı verilen davranışlardan uzak durmamızdır. Yalan, gıybet, kötü söz, yabancı kadınlara bakmak gibi gayri ahlaki davranışlardan uzak durmalı bir Müslüman. Zira “haram kalbi öldürür.”

9-Evden çıkarken her gün rızkının helal olması için Rabbine dua etmeli.

Sabahları evden çıkarken besmele ile ve Allah’a o günümüzün hayırlı olması dualarımızla güne başlamamız önemlidir. Zira Müslümanların hayatında “helal rızık” önemli bir kavramdır. Bir insan çocuklarına alın teri ile kazanılmış helal rızık getirmek ister. Bu sebeple Müslümanlar gündelik yaşamında bu hassasiyeti korumalıdırlar.

10- Her gittiği yere okuduğu kitabı ile gitmek, otobüste, yolda zamanı iyi değerlendirmek.

Okumak, toplum olarak bizim aşina olduğumuz bir davranış şekli değil maalesef. Her gün elimizde, çantamızda mutlaka okumakta olduğumuz kitabımızı taşımamız ve her fırsat bulduğumuz yerde okumamız günlük zamanı tasarruflu kullanmanın yoludur. Böylece hem biz okumanın sonsuz faydalarına ulaşırız hem de toplumda kitabın ve okumanın öneminin yer etmesine katkıda bulunabiliriz.

11-Ailesinden mesul olduğunu bilip kısa bile olsa evinde hayırlı sohbet meclisi oluşturmalı.

Bugün ailelerin en çok şikayetçi oldukları konuların başında çocukları ile olan iletişim sorunudur. Akıp giden hayat şartlarında ailemize, çocuklarımıza zaman ayıramazsak bunun olumsuz sonuçları ile karşılaşmaktan kurtulamayız. Bir baba işyerinde, sokakta insanlardan esirgemediği güzel söz ve gülervyüzü ailesinden, çocuklarından esirgememelidir.

Akşamları ailece TV’ye bağlanarak başkalarının yaşadığı hayatı izlenmek yerine çocuklarımızla hayatı kendimiz yaşamalıyız. Aile sohbetleri, eğlence ve oyunlarla doldurduğumuzun akşamlarımızın tadını çocuklarımızın, bizim zihnimizde ve hayatımızda bırakacağı etkileri en kısa zamanda mutlaka hissedeceğiz.

12-Akşam yatağımıza dualarla ve abdestli olarak girmek.

Peygamberimizin tavsiye ettiği üzere İhlas, Felak, Nas gibi sure ve Ayetel Kürsi’yi okuyarak avucumuza üflemek ve tüm vücudu sıvazlamak suretiyle yatabiliriz. Ve yaşadığımız o günün günlük muhasebesi yapmalıyız.

Akşam yatağımıza dualarla ve abdestli olarak girmek
Akşam yatağımıza dualarla ve abdestli olarak girmek

13-Yakın akraba ve arkadaşlar ile irtibatı koparmamak.

Akraba ve dostlarımızla hayatı paylaştıkça mutlu oluruz. Bu sebeple belirli aralıklarla akraba ve arkadaş, dostlarımızı aramalı, ziyaret etmeli ve onları sevdiğimizi, hatırladığımızı göstermeliyiz. Onları aramak veya görmek onların bizim için değerli ve önemli olduklarını onlara hissettirmektir. Unutmayalım etrafımızdaki bağları kopardıkça yalnızlık bizim etrafımızı örer. Yalnızlık ise her insanın istemediği bir durum değil midir?

14- Ailemize zaman ayırmak.

Haftanın belli bir gününü kendimize ve çocuklarımıza ayırmalı ve onlarla birlikte evimizde veya dışarıda beraber olmalıyız. Akrabaları ziyaret, bulunduğumuz yerdeki tarihi,dini, tabii ve kültürel yerleri beraberce gezebiliriz.

15- Evimizde okuma ortamı oluşturmak.

Haftanın belirli bir gününde veya her gün bir kitaptan belli bölümleri ailece okuyabiliriz. Hikayeler, Peygamber kıssaları, ayet veya hadis gibi farklı konuları çocuklarımızla beraber okumalıyız. Bir gün biz bir gün eşimiz okurken diğer gün çocuğumuza okutarak biz dinleyici olabiliriz. Böylece hem öğrenme hem öğretme hem de paylaşma gibi üç güzelliği ailemizle beraber yaşamış oluruz.

 

Mekke, Suudi Arabistan

Haziran 2021 Emre ÇETİN

Müslümanın Ev dekorasyonu örnekleri ve fikirleri 2021

Müslümanın evinde ibadet köşesi nasıl olmalıdır evde ibadet yeri dekorasyonu fikirleri için linke tıklayabilirsiniz…

 

Müminin / Müslümanın bir günü nasıl olmalıdır? Peygamber …

27.07.2006 · Peygamber Efendimiz (asm)’in Bir Günü Yeryüzünde günlük hayat sabah gün doğmadan başlar. Şebnemlerin oluşmasından, tomurcukların açılmasına; kuşların ötüşünden, nesimin esmesine varıncaya kadar hemen bütün varlık, kendilerine mahsus dilleriyle gün …

Salih amel nedir? Salih amel hakkında ayet ve hadisler …

11.06.2021 · Salih Amel Hakkında Ayet ve Hadisler. Salih amel ile birlikte iman esasında bir Müslümanın hayat anlayışını belirlemektedir. Müslümanların rehberi Kuran-ı Kerim’ de pek çok ayet …

Bidat ve hurafeler nelerdir? Bidat ve hurafeler ile ilgili …

29.01.2019 · Bir Müslümanın günlük hayatı nasıl olmalı? Bidat ve hurafe nedir? Bidat ve hurafeler nelerdir? Bidat ve hurafeler ile ilgili hadisler nelerdir? Diyanet’in İlmihal-2 “İslam ve toplum” kitabında yer alan bilgilere göre, bidat ve hurafeler hakkında merak edilenleri derledik.. İnanç, ibadet ve muamelat konularının dışında kalıp günlük hayatta sıkça karşılaşılan …

Üç Günden Fazla Küs Kalmak ile İlgili Ayet ve Hadisler …

23.11.2020 · Müslümanın Müslümanla üç günden fazla küs ve dargın durması câiz değildir. 2. Üç günden fazla küs duran o hal üzere ölecek olursa, Cehenneme girmeyi gerektiren bir büyük suç işlemiş sayılır. 3. Bir yıl süre ile küs duran kişi, din kardeşinin kanını akıtmış gibi büyük bir günah işlemiş kabul edilir. 4.

Tövbe İle İlgili Ayet ve Hadisler | İslam ve İhsan

29.04.2019 · TÖVBE İLE İLGİLİ AYETLER. 1) “Hepiniz Allah’a tövbe edin, ey mü’minler! Belki böylece korktuğunuzdan kurtulur, umduğunuzu elde edebilirsiniz.” (Nur sûresi (24), 31) Âyet-i kerîme, bütün mü’minlerin tövbe etmesini emretmekte, günahlardan kurtulma yolunun tövbe olduğunu belirtmekte, tövbesi kabul edilen kimsenin …

İZNİK ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ 40 HADİS EZBERLEME …

16.06.2021 · “Bir müminin, din kardeşini üç günden fazla terkedip küs durma-sı helâl değildir.”38 Hadisten Öğrendiklerimiz 1. Müslümanın Müslümanla üç günden fazla küs ve dargın durması câiz (uygun) değildir. 2. Üç günlük süreden sonra ilk selâmı veren ve alan barışma ve selâm sevabına ortak olurlar.

Hadislerle Boş Konuşmak Hakkında – ilimdunyasi

(Bir din kardeşi konuşurken susmak mürüvvettendir.) [Hatib] İnsanın en değerli sermayesi vakitleridir. Vaktimizi boş yere harcar, ahiret için azık hazırlamazsak, sermayemiz tükenmiş demektir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Boş ve faydasız işleri terk etmek Müslümanın güzel ahlakındandır.)Lüzumsuz konuşmak

Büyük Günahlardan Biri – Kumar Oynamak – Hadis ve Ayetler …

25.12.2020 · Öncelikle, Müslümanın elbette eğlenmeye ve hoşça vakit geçirmeye ihtiyacı vardır. İnsan melek değildir. Ancak, eğlenirken meşruiyet çizgisini aşmamak esastır. Diğer taraftan, Müslümanın kazancı şansa ve tesadüfe bağlı olmayıp, çabasının ve alın terinin ürünü olmalıdır. Nitekim bir ayette;

HADİS IŞIĞINDA İSLAM | KURAN UFKU

Müminin hayatı bir bütündür, tek bir ameldir; kişinin ameli namaz, zekât, hac vb. kulluk görevlerini kapsadığı gibi, bütün hayatını kapsar. Allah için yapılan her iş; yaşanan günlük hayat, özel hayat, hepsi Allah’a kul ve Resulü’ne ümmet gayesine matuf olmalıdır; niyet bunu mümkün kılar.

İdeal Bir Davranış Biçimi Olarak ‘Empati’ Ve Hadislerde …

6.12.2007 · “İdeal Bir Davranış Biçimi Olarak ‘Empati’ Ve Hadislerde ‘Empati’ Örnekleri”, Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, X/2, Sivas 2006, s. 23-53. İdeal Bir Davranış Biçimi Olarak ‘Empati’ Ve Hadislerde ‘Empati’ Örnekleri [pdf] Doç. Dr. Cemal AĞIRMAN* Özet Bu makalede duyguların motivasyonunda önemli rol oynayan empatiyi hadisler ışığında …

Esmaül Hüsna Esintisi Dergisi – Bir Müslümanın Günlük …

Bir Müslüman’ın Günlük Hayatı Nasıl Olmalı? Bir Müslümanın yirmi dört saati: 1-Güneşin doğmasından bir saat kadar önce uyanır, abdest alır, sabah namazını kılar. Hür ve mukim erkekler, yakındaki camiye giderek bu ibadeti cemaatle eda ederler.

Dinimizde ilim ve ilmin önemi – Dinimiz İslam

4.11.2020 · Sual: İlim öğrenmenin fazileti nedir? CEVAP İlim öğrenmenin fazileti çoktur. Kur’an-ı kerimde meâlen, (Bilmiyorsanız, zikir ehline [ilim ehline, âlimlere] sorun) buyuruldu. (Enbiya 7) Âyet-i kerimedeki zikir, ilim demektir. Bu âyet-i kerime, bilmeyenlerin, âlimleri bulup onlardan sorup, öğrenmelerini emretmektedir. (Hadika) Üç ayet-i kerime meali de şöyledir: (Allah iman …

Tüm âdâb-ı muaşeret kuralları hakkında bilgi verir misiniz …

25.04.2013 · Âdâb: Dinin gerekli kılıp, aklın da hoş gördüğü Allah rızasına uygun, zahiri ahlak olan hareket ve sözlerin hepsidir. Âdâb-ı Muaşeret: İnsana hayat-ı içtimaiye ile olan münasebetlerini kolay, münasip ve hoş bir şekilde ifa etmesini öğreten bir sanattır. İçtimai hayatta bize lazım olacak âdâb-ı muaşeret kaideleri kısım kısım incelenecektir.

Ayet ve Hadislerler Cocuk Egitimi ~ DUALAR HAZİNESİ

O ateşin başında gayet katı, çetin, Allah’ın kendilerine verdiği emirlere karşı gelmeyen ve kendilerine emredilen şeyi yapan melekler vardır.” (Tahrîm Suresi, 6) Çağımızın meşhur âlimlerinden birisi olan Mevdudî bu ayet hakkında şöyle der: “Bu ayette, kişinin, sadece kendisini Allah’ın azabından kurtarmasının …

Peygamberimizin yirmi dört saati, yani bir günü nasıldı …

21.02.2012 · Bu soruya cevap vermek için Peygamber Efendimizin (s.a.s) hayatını incelemek ve her konuya kısaca işaret etmek gerekir. Ancak genel bir değerlendirme yaptıktan sonra günlük yaşantısından bazı kesitler aktarmaya çalışacağız: Hz. Peygamber (s.a.s.)’in torunları, babaları Hazreti Ali (r.a)’den naklederek anlatıyorlar:

OKU: Yöneticilere İtaat ile İlgili Bazı Ayet ve Hadisler

“Bir müslümanın, günah işlemesi emredilmediği sürece, sevdiği veya sevmediği bütün konularda devleti yöneten kimseye itaat etmesi şarttır. Bir günah işlemesi emredildiği zaman ise kimseyi dinleyip itaat etmez.”(Buhârî, Ahkâm 4, Cihâd 108; Müslim, İmâre 38.

Zulüm Nedir? Ayet ve Hadisler – İslam Dini ve …

Zulüm Nedir?:İslam alimleri, zulmü üç farklı kategoriye ayırmıştır. Bunlardan biri, Allah’a karşı yapılan zulümdür. Bu, şirktir. Lokman süresinde şöyle buyrulur: “Şüphesiz ki, şirk büyük bir zulümdür…” Allah’a karşı şirke düşenlerin af edilmez. Onlar, ebedi cehennemdedir. Ölmeden önce tövbe edip, tevhide inanlar müstesna… İkinci zulüm ise,in…

Mustafa Müslümoğlu: İslamiyette Çalışmak ve Önemi – Gazete …

10.05.2020 · Günde beş vakit namaz kılan bir Müslümanın selam verme oturuşunda Rabbena duasını okuyarak, “Allah’ım! Bize dünyada da, ahirette de güzellikleri nasip et,” diye her gün 14 kere bu duayı okuması da bu sebepledir. K ısacası, insanoğlunun hem dünya hem de ahiret için çalışmasını emreden pek çok ayet ve hadisler …

Arkadaş ile İlgili Hadis-i Şerifler – ilimdunyasi

Kuşkusuz alimlere saygıyı biliriz. Bir cemiyetin ulusu geldiği zaman ona göre hareket eder saygı gösteririz hadisi de verildi zaten hadisler içerisinde. Buna da dikkat ederiz. Ancak elbisesine göre hareket etmezdim ve eşit düşünürdüm. Allah ebeden razı olsun. Selametle 589. Aişe, bir …

Hadislerle Su – Son Peygamber

Bu eylem, aynı zamanda bir müslümanın günde beş kere yaşadığı çevreye göstereceği ihtimam ve saygının bir ifadesi olmalıdır. Ebu ed-Derdâ, yine bu bağlamda bir hadisi şöyle rivayet etmiştir: Hz.

.SAHİHHADİSLER

Bir Hadis. Mustafa Kurudirek. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: İslam’ın düğümleri bir bir çözülecektir! Her bir düğüm çözülünce insanlar bir sonrakine yapışırlar! İlk çözülecek olan düğüm, hükümdür! (Yani yönetimdir!) En son ….

Aile Hayatı Müslümanın Küçük Bir Cennetidir.:.Bediüzzaman …

Aile Hayatı Müslümanın Küçük Bir Cennetidir İnsanın hususan Müslüman’ın tahassüngâhı ( sığınağı ) ve bir nevi cenneti ve küçük bir dünyası âile hayatıdır. (24.Lema, 2.Nükte)

ZİMMÎ – TDV İslâm Ansiklopedisi

Sözlükte “bir kimsenin yüklendiği, ödemeye mecbur olduğu borç, alacak; himaye, sahip çıkma; antlaşma, ahid” anlamlarındaki zimmet kökünden gelen zimmî (çoğulu zimem) “kendisine güvence verilen, koruma altına alınan kişi” demektir. İslâm ülkesinde (dârülislâm) …

Adıyaman Üniversitesi Enformatik Bölüm Başkanlığı Uzaktan …

Sünnet, müslüman ümmetin ve İslam medeniyetinin harcıdır. Sünnet, bir müslümanın hayatını, doğumundan ölümüne, günlük hayatının her bölümünü şekillendirir. Böylece tüm müslümanları ortak bir kültürde buluşturur, ortak bir kimlik ve birliktelik sağlar. Bu …

Hz. Peygamber’in İbadetleri

Hz. Peygamber günlük hayatını üç kısma ayırmış, bir kısmını ibadetlere, diğer kısmını kendisinin ve cemaatin işlerine, üçüncü kısmını da ailevi işlerine tahsis etmiştir. Dindarlığın esasını iman vücuda getirirse de kalpteki imanın varlığını fiilen ibadetler ortaya koyar. Esasen insan, Allah’a ibadet etmek …

İslam’da Yönetim ve Hilafet Sistemi – Upcoming Armageddon

26.08.2017 · Başka bir ifade ile varlık âleminin mülk tarafı “daire-i muamelat”tır. İnsanın günlük olgusal ilişkilerinden ahlak, hukuk, bilim, siyaset ekonomi bu alanda belli sebep-sonuç etkileşimi çerçevesinde oluşur. Burada insanlarca gerçekleştirilen tüm akitler, eylemler, objektif olarak değerlendirilir, kararlar rasyonel olarak verilir.

Fesatlık-Hasetlik ve Kıskançlıkla İlgili Hadisler

2.11.2015 · Bu hasedini sözleri ve hareketleri ile belli ederse, günâhı daha çok olur. Hadis-i şerifde, “İnsan, üç şeyden kurtulamaz, suizan, tayere ve hased. Suizan edince, buna uygun harekette bulunmayınız. Uğursuz zan (tayere) ettiğiniz şeyi, Allah’a tevekkül ederek yapınız. Hased ettiğiniz kimseyi hiç incitmeyiniz!” buyruldu.

islam ve Hayat,Güncel Vaaz ve Hutbeler – Vaazlar: Kurtuluş …

Hem günlük çalışma ortamındaki görevleri açısından, hem de iffetlerini koruma açısından birbirlerine tam bir güven vermelidirler. Bu dürüstlük ve güven sayesinde, ayette (Rum, 21) işaret edilen “eşlerin huzur bulmaları, birbirine ısınmaları, meyledip ülfet etmeleri, sevgi ve merhamet” gerçekleşecektir.

Müslümanların zenginliğe bakışı nasıl olmalıdır? – İrfan …

Ayet-i Kerimesi pek büyük, pek beliğ bir ibret dersi teşkil etmektedir. Öyle ya; “Kendi kendine elinden birşey gelmeyen ve ötekinin berikinin ihsan ve mihneti altında geçinen “abd-i memlûk”lerle, âlemin rızıklandırıcısının fıtrî hazînelerindenservet istihsâl ederek hemcinsine gizli ve …

Müslümanın; Günlük Hayatı Nasıl Olmalıdır?..

28.12.2017 · 10.0015. Müslümanın; Günlük Hayatı Nasıl Olmalıdır?..

Bir Müslüman Nasıl Olmalıdır? | Dini ve İslami Bilgiler …

Bir Müslüman Nasıl Olmalıdır? Anasayfa » Peygamberimiz » » Peygamberimiz »

Abdullah Baba

Abdullah Baba Hz.lerinin bizlere naklettiği ibretlik olayı sizlerle de paylaşmak isteriz; Bir gün Kayseri’ye gittim. Orada bir ihvanımızın evinde sohbet ettikten sonra bir kardeşimiz bana gelerek: ─ Efendim, burada profesör doktor olan bir beyefendi sizinle mühim bir konu hakkında görüşmek istiyor, dedi. ─ İnşallah …

İslami Bilgiler – Dualar – Ayet ve Hadisler: PEYGAMBER …

İslami Bilgiler – Dualar – Ayet ve Hadisler … Ama en çok da sabır öğretiliyordu. Çünkü bir günlük değildi işkence. … Hicretin devlet politikasında önemli bir yeri olmalıdır. İslâm Devleti, durumuna göre hicretle ilgili bir takım düzenlemelere girişmek zorundadır.

islam ve Hayat,Güncel Vaaz ve Hutbeler – Vaazlar: Görgü …

Bir müslümanın kardeşine üç günden fazla küsmesi helâl olmaz.” buyurmuştur. 4. Dargın iki müslümanın arasını bulmaya çalışmak. Bu sadaka vermek kadar hayırlı bir iştir. Yüce Allah, Enfâl suresinin birinci âyeti ile Hucûrât suresinin 10. âyetinde müminlerin arasının düzeltilmesini emretmektedir.

RİYÂZÜ’S-SÂLİHÎN-İMAM NEVEVÎ – Sayfa 11 – Muhammedinur

20.01.2010 · Bu sözü yerine getirmemenin meşru ve kabul edilebilir bir sebebi olmalıdır. Yeminlerin bir takım çeşitleri ve ona göre de hükümleri vardır. Fıkıh kitapları ve ilmihallerde bunlara genişçe yer verilir. Çünkü yemin konusu, herkesin karşılaşabileceği günlük hayatın içinde bir konudur.

Hz. Muhammed’in hayatı, Peygamber Efendimiz Hz. …

17.10.2021 · Son Peygamber Hz. Muhammed’in hayatı, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed S.A.V ne zaman vefat etti Ne zaman peygamber oldu Hz. Muhammed’in şahsiyeti, Siyasî ve Askerî KişiliğiKur’an ve …

Diyanet Dergi | Diyanet – Aylık Dergi – Aile – Çocuk …

Başka bir hadis-i şeriflerinde de: “Sizler bütün insanlara mallarınızla iyilik yapmaya yetişemezsiniz. Öyle ise güleryüzlülükle ve güzel ahlakla iyilik yapmaya çalışınız.”17’ buyurmuştur. Ebû Zer (r.a.)’dan rivayet edildiğine göre Peygamber Efendimiz kendisine hitaben: “İyiliğin hiç bir çeşidini sakın …

Eşini Kendine Bağlamak İçin Hangi Dua Okunur? | DUA VE KURAN

10.05.2021 · 162. Aile arası sevgi, hoşgörü ve anlayış dinimiz içinde oldukça önemli konuların başında gelmektedir. Özellikle karı koca arasında sevgi eksikliği olması durumunda zamanla ilişkide saygı da kalmayacak ve boşanmalar meydana gelebilecektir. Eşini kendine bağlamak için hangi dua okunur? diye merak eden okurlarımız için …

9. Sınıf Temel Dini Bilgiler Dersi Ders Notu 1 Yazılı İçin …

9.11.2014 · 3. Ayet ayet ve sure sure indirilmiştir. 4. Lafzı (metni) ve anlamı bakımından mucize olan bir kitaptır. 5. Dili Arapça’dır. Okunuşu ibadet olan ilahi bir kitaptır. 6. 114 sure, 6000 küsur ayetten oluşur. 7. Kolaylıkla ezberlenir. 8. Kıyamete kadar geçerli olan tek kitaptır. 9. …

Peygamberimiz nasıl ibadet ederdi? Peygamberimiz nasıl …

14.01.2019 · Muhammed’in ibadet hayatı hakkında merak edilenleri sizler için derledik. Kur’ân-ı Kerîm’de Hz. Peygamber hakkında “ve sen elbette yüce bir ahlâk üzeresin” (el-Kalem 68/4) buyurulmakta ve bu yüce ahlâka eriştirilen sevgili Peygamberimiz yine Kur’ân-ı Kerîm’de …

Takva İle İlgili Ayet ve Hadisler | Dini ve İslami …

Takva nedir? Takvanın önemi ve fazileti nedir? Takva ile ilgili ayet ve hadisler nelerdir? TAKVA İLE İLGİLİ AYET VE HADİSLER “Ey inananlar, Allah’tan ona yaraşır şekilde korkun(gücünüz yettiğince)saygılı olun (emirlerinin dışına çıkmaktan) sakının.” Âl-i İmrân sûresi (3), 102; Takvâ korunmak, sakınmak, kaygılı ve saygılı olmak demektir.

TÜRKİYENİN GERÇEK TARİHİ: İslam’ın Hareket Metodu ve Batıl …

Ayet Meali) Kim bir pisliği gerek hüküm gerekse de davranış ve tutumları ile bu pisliklerle bir görürse o Allah (azze ve celle)’nin hükmünü reddetmiştir ve kafir olmuştur. Müslümana kafirin ve küfrün hühmü olan bu tağutun hükümlerini uygulamak zulümdür ve her zulumün ısrarı insanı küfre götürür.

Tövbenin Önemi – OKU

Müslümanın nasuh bir tövbe ile yapmış olduğu günah ve kusurlardan kurtulup, o günah ve hataları hiç yapmamış gibi tertemiz olacağı ayet ve hadislerle müjdelenmiştir. Bunun en güzel örneği, Hz.Adem(a.s) ile Hz.Havva ‘nın dünyaya yeniden gelmiş gibi hayatlarına beyaz bir sayfa açılmasına ve insanlık tarihinin …

BESAİRU’L KUR’AN – Ali Küçük Tefsiri: MERYEM SURESİ

Salât ve selâm Allah’ın Resûlüne ve Onun pak aile halkına ve ashabına olsun. Rabbi-miz bizden kabul buyur. Çünkü sen her şeyi işitensin, her şeyi bilensin. Meryem sûresi kitabımızın 19. sırasına yerleştirilmiş, Mekke’de Rasulullah efendimizin bi’setinin beşinci yıllarında nâzil olmuş 98 âyetlik bir sûredir.

Murakabe İle İlgili Ayet ve Hadisler | Dini ve İslami …

Murakabe ne demek? Allah’ın (c.c) kulları denetlemesi ile ilgili ayet ve hadisler nelerdir? Mu­ra­ka­be:­ Bak­ma, göz al­tın­da bu­lun­dur­ma, kont­rol.Ken­di iç âle­mi­ne bak­ma, …

fırat ilitam FIKIH USULÜ 5. ÜNİTE SORU CEVAPLAR …

20.12.2013 · Kur’anda yer alan hükümler: İmanın zorunlu sonucu olarak ibadetlerle ilgili,ibadetlere bağlı olarakkefaretlerle ilgili hükümler.ayrıca;Muamelat:yani müslümanın günlük hayatı ile ilgili konular.(usulu fıkıh konuları)aile,suç,ceza,gayri müslimlelrle ilgili,yöneten yönetilen,ilişkileri,bunlara bağlı …

Peygamber efendimizin ahlakı-İlim ve Hikmet

Peygamber efendimizin ahlakı. Allahü teâlâ, sevgili Peygamberine verdiği iyilikleri, ihsanları sayarken, kendine güzel huylar verdiğini, (Sen güzel huylu olarak yaratıldın) mealindeki âyet-i kerime ile bildirmektedir. Akreme buyuruyor ki, Abdullah ibni Abbastan işittim: Bu âyet-i kerimedeki (Hulukı azim), yani güzel huylar, Kur …

BESAİRU’L KUR’AN – Ali Küçük Tefsiri: NİSA SURESİ (1-41 …

Düşünün, bir erkek bir kadınla evlendi, bir araya geldiler, birbirle­rine yakın oldular, birbirlerine katıp karıştılar, aralarında hiç bir engel kalmayacak biçimde birleştiler, yakınlaştılar, bir ruh tarafından idare edilen iki beden oldular, o onun kocası, o da onun karısı oldu, birlikte bir hayatı, birlikte …

Bir müslümanın günlük hayat programı konulu makalemizi yada haberimizi okuduğunuza seviniyoruz. Konu ile ilgili daha ayrıntılı bir araştırma için sitemizde arama yapabilirsiniz. Yeni içeriklerimiz için sitemizi sık sık ziyaret ediniz. Bir müslümanın günlük hayat programı yorumları okumak için sayfanın en altına gidebilirsiniz. Yazımız ile ilgili değerli eleştiri veya destek yorumlarınızı yorum bölümümüze lütfen yazınız.

  Sponsor Reklamlar Önem Arzetmektedir
yorum Yap
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com